Foto: (i hägn) Olle Olsson

Alfadjur kvar i jaktstoppat vargrevir

Premium

Fem vargar sköts innan Kammarrätten inhiberade licensjakten i reviret Skrottmyren. Åtminstone det ena föräldradjuret finns fortfarande kvar i reviret.
– Vår bedömning är att alfahanen är kvar och det kan mycket väl vara så att även alfatiken i reviret finns kvar, säger Hans Nordin, naturbevakare för länsstyrelsen.

Årets licensjakt på varg omgärdas av en juridisk cirkus av sällan skådat slag. Senaste inslaget är att Kammarrätten på fredagen inhiberade, alltså stoppade i väntan på rättslig prövning, den pågående jakten i reviret Skrottmyren, Ljusdals kommun. När domstolen stoppade jakten hade fem av sex tilldelade vargar skjutits.

Femte varg skjuten men nu stoppas licensjakten i Skrottmyren

Av de fällda vargarna är tre årsvalpar, en fjärde fälld varg var en ung hona på 29,6 kilo och den femte var en hane på drygt 45 kilo.

– Det finns kvar en hanvarg som går omkring och pinkar revir i området och vår bedömning är därför att alfahanen är kvar. Det finns dessutom ytterligare en varg i området och där kan det mycket väl röra sig om alfatiken, säger Hans Nordin.

Juridiskt fiasko för myndigheter – domstol stoppar beslutad vargjakt

Tidigare stoppade domstolarna licensjakt på reviret Prästskogen, som ligger cirka två mil från Skrottmyren.

Den här gången har jakten i Skrottmyren tillfälligt (?) stoppats för att undersöka om det finns någon risk att en varg från Prästskogen skjuts under jakten i Skrottmyren.

– Det vore osannolikt om det hände. Länsstyrelsens naturbevakare har haft stenkoll på vargarna i Prästskogen under jakten i Skrottmyren så att inte fel varg ska skjutas, säger Hans Nordin.

Naturvårdsverket står fast vid vargbeslut

Vargarna i Prästskogen inte är genetiskt viktiga på något sätt. Domstolen valde dock ändå att skydda vargarna eftersom de ibland går in i Jämtlands län, ett län som har färre vargar än vad Naturvårdsverket beslutat att de ska ha.

Vargarna i Skrottmyren, däremot, har sitt revir helt och hållet i Gävleborgs län.

– Vi är fulla av tillförsikt över att jakten kan återupptas. Vi har snö kvar, även om nysnö skulle underlätta jakten väsentligt. Reviret är inte upplöst eftersom det finns föräldradjur kvar och vi kan nu bara vänta på att Kammarrätten avkunnar dom, säger Hans Nordin.

Här följer du 2022 års licensjakt på varg

Tveksamt om jakt återupptas

Men att Kammarrätten ska avkunna dom inom kort är förmodligen att hoppas på för mycket. Trots att målet om vargjakt i Skrottmyren ska avgöras skyndsamt tar det tid. Enligt Kammarrätten i Sundsvall är målsättningen ”att domen ska komma inom en–två månader”.

Licensjakten på varg pågår till och med den 15 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev