fredag 14 juni

Opinion

Våra vapen är redskap som vi har för att utföra sport eller jakt. Vi har alla olika förutsättningar och behov och det är vi själva som känner dessa bäst, skriver debattören.

Våra vapen är redskap som vi har för att utföra sport eller jakt. Vi har alla olika förutsättningar och behov och det är vi själva som känner dessa bäst, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Vapenutredningen är ett enda stort feltänk”

Vapenutredningen som skulle innebära stora lättnader för oss jägare och skyttar missar tydligt målet helt. I stället för lättnader med till exempel uppdelad lagstiftning mellan illegala och legala vapen, enklare att byta in vapen och slopade femårslicenser för framför allt sportskytte så blev det precis tvärtom.

Samtidigt lockar utredaren med utökad vapengarderob till 6 plus 2 vapen, med någon form av behovsprövning av vapen 7 och 8, vilket i slutändan kan bli 6 vapen för de flesta jägare om man ska läsa det som sämst.

Utredningen tänker helt fel. Mellan raderna kan man läsa att enligt utredaren kan det misstänkas att alla vapen kommer att missbrukas. Det kan inte vara mer fel än så.

Jägare och sportskyttar är i särklass den mest laglydiga gruppen av medborgare vi har i vårt land, vi kontrolleras dagligen mot till exempel Polisens register.

Inga illdåd

Vidare vill utredningen förbjuda vapen av typen AR-15 och AR-10 för jakt och införa restriktioner för sportskyttar av desamma. Vad som är extra ”farligt” med denna typ av vapen är svårt att förstå.

Att de kan ta större magasin och därmed ha större ”eldkraft” är känt, men det kan även en del sedan tidigare vanligt förekommande halvautomatiska jaktgevär. Till exempel Browning Bar, Ruger PCC eller träningsfavoriten Ruger 10/22.

Dessa vapen har inte förekommit i några illdåd just därför att jägare och skyttar är laglydiga. Alla vapen är farliga om de missbrukas. Det är Polismyndighetens jobb att se till att de som kan tänkas missbruka vapnen inte får vapenlicens.

Gör det lätt

Att straffa alla oss skötsamma som använder våra vapen i legitima jakt- och sportskyttesammanhang för att utredare och poliser vill göra det lätt för sig är fel.

Utifrån en studie som utfördes 2012 (Skjutvapen använda i brott i Sverige 2000–2010, Hagelin 2012) går det att räkna fram att mellan år 2000 och 2010 användes årligen cirka två vapen med civilt legalt ursprung vid grov kriminalitet.

Se detta i förhållande till att det finns omkring 1,8 miljoner licenspliktiga vapen och vapendelar i Sverige.

Felaktigt resonemang

Resonemanget om att det är enkelt att konvertera AR-15/AR-10 till helautomatisk funktion är också felaktigt. Det är inte enklare än att konvertera någon annan halvautomat. Dessutom är det olagligt.

Den som har kunskap och en maskinpark som krävs för denna konvertering kan likaväl bygga en egen kulsprutepistol från grunden, utan att gå igenom hela processen med licensansökningar med mera för att sedan göra ett lagligt vapen illegalt.

Vi vet bäst

Våra vapen är redskap som vi har för att utföra sport eller jakt. Vi har alla olika förutsättningar och behov och det är vi själva som känner dessa bäst.

IPSC-skytten som också är jägare vill kanske nyttja samma vapen som den tävlar med för jakt.

Passkytten som kanske har problem med lederna och därför har svårt att hålla i en normal kolv och att repetera behöver kanske en halvautomat med pistolgrepp.

Det finns lika många anledningar som det finns skyttar och jägare.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.