Krönika: Vem behöver utbilda vem i läran om närgångna vargar?
”Nu har det kommit en rapport från dom som vet igen, bara så ni vet.”
Det är ett inlägg på en lokal Facebookgrupp för vargobservationer i Hälsingland. Inlägget är länkat till en forskarrapport som säger att vargar konsekvent undviker hus och vägar.
Boende i vargland har en annan uppfattning – men de behöver utbildning för att lära sig mer om vargarnas beteende. Det anser i alla fall forskarna som skrivit rapporten.
Det är ett internationellt team om åtta forskare som kommit fram till att vargar konsekvent undviker människor. Slutsatsen bygger på att de tittat på rörelsemönster i relation till hus och vägar hos 52 revirhävdande vargar som försetts med gps-sändare. Studien har pågått under 20 års tid och den har gjorts i Skandinavien.
Av kommentarerna på Facebookinlägget att döma är det dock ingen av dem som bor mitt bland vargar som delar forskarnas bild. Tvärt om finns massor med exempel där vargarna snarare söker sig till bebyggelse än försöker undvika den.
Jag vet inte varför de olika uppfattningarna om varg inte stämmer överens. Kanske beror forskarnas slutsatser på att deras studier gjorts på vargar som hanterats av människor?
En sändarförsedd varg har vid ett eller flera tillfällen jagats med helikopter, beskjutits med en bedövningspil, hanterats av människor och sedan fått ytterligare en spruta för att vakna upp från sin ofrivilliga sömn.
Vargar ska vara läraktiga djur. Hand upp den som tror att en sådan mänsklig hantering inte påverkar vargarnas fortsatta förhållningssätt gentemot människor.
Forskarna uppger vidare att ”enstaka observationer av varg eller deras spår nära hus och vägar behöver i de flesta fall inte leda till några förvaltningsåtgärder men det är viktigt att sprida kunskap om stora rovdjurs beteende till allmänheten.”
Lösningen är alltså utbildning och information till de som bor bland vargar.
Jag kommer att tänka på Monty Pythons välkända sketch där John Cleese vill återlämna en papegoja till djuraffären, detta eftersom fågeln är stendöd. Ett tillstånd hos fågeln som dock affärens ägare inte alls vill hålla med om. Han menar istället att fågeln bara vilar.
Jag håller dock med om att det är viktig att sprida kunskap. Därför tycker jag att forskarna borde åka till orter som Hagfors, Åmot eller Fredriksberg. Där finns folk som vet hur det är att leva med varg och de vet dessutom hur vargar faktiskt beter sig.
De kan säkert tänka sig att hålla en utbildning.
Jag undrar till sist vilken slutsats vi ska dra av att vargar, enligt de åtta forskarna, konsekvent undviker vägar?
Vid den senaste spillningsinventeringen av varg, alltså den där vargskit dna-analyserats, har det i skrivande stund identifierats 355 olika vargar.
Vi vet naturligtvis inte säkert, men kan nog med fog anta att den absoluta merparten av dessa vargars spillning plockats på vägar. Alltså samma vägar som vargarna, enligt forskarna, konsekvent undviker.
Vän av ordning undrar därför hur stort mörkertalet egentligen är i varginventeringen? För rimligtvis borde väl vargarna undvika vägar även i inventeringstider?
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.