söndag 23 juni

Opinion

Krönika: Illegal jakt på varg – en jakt på eller av Svensson-spöken?

Forskare har kommit fram till att den illegala jakten på varg är omfattande i Sverige. Samtidigt hittas inga döda vargar, några nya misstänkta jaktbrott på varg har inte uppmärksammats på ett par år och någon tjuvjägare har heller inte fällts i domstol under den tiden.
Är den illegala jakten på varg egentligen en jakt på eller av Svensson-spöken?

Den som läst nyheterna om misstänkta fall av illegal jakt på varg vet att åklagare och polis har som det verkar närmast obegränsade resurser när det handlar om att utreda dessa misstankar. Den vet också att polis och åklagare i nästan samtliga fall misslyckas i sitt prioriterade arbete.

 

Förklaringen till att det inte blir några fällande domar tycks i alla fall för mig vara tämligen enkel. De jägare som misstänkts ha jagat varg illegalt har faktiskt inte gjort det de varit misstänkta för.

I ett nyligen avgjort och mycket uppmärksammat fall har en domstol kommit fram till att ingen av de fyra åtalade var skyldig till det de var misstänkta för. I andra fall har inte ens åtal väckts, trots utredningar som pågått i två–tre år.

 

Jag bor i vargland och har så gjort i 20 år. Jag har aldrig sett några spår efter något som kan vara illegal vargjakt. Jag har heller aldrig hört att någon av mina bekanta skulle ha sett något sådant.

Men mitt kontaktnät är naturligtvis begränsat, och jag har därför roat mig med att fråga personer även utanför min närmaste krets, med samma resultat.

 

Jag har bra kontakt med flera av länsstyrelsernas naturbevakare i Mellansverige. Naturbevakarna är förmodligen de personer som oftast rör sig i vargrevir, de arbetar som bekant med att spåra varg. Under snösäsong är de ute i det närmaste 24/7.

Jag brukar därför fråga även dem om de ser några tecken på illegal jakt på varg.

 

Svaren är alltid nekande. De brukar dessutom tillägga att det heller inte försvinner särskilt många vargar. I alla fall inte fler än de vargar som förväntas dö eller flytta.

För det händer. Alltså att vargar dör en naturlig död eller att de byter hemområde, till exempel efter att ha förlorat en partner eller en revirstrid.

 

Den som har jagat varg legalt vet hur mycket som faktiskt krävs för att lyckas med jakten. Det handlar om organisation, vanliga Svensson-jägare, duktiga hundar och inte minst spårsnö för att du regelmässigt ska få resultat i form av fällda vargar.

 

Tänk dig att du ska göra den insatsen i skydd av mörker, alltså illegalt. Utan att spåren i snön ska avslöja dig. Eller någon av dina jaktkamrater, för den delen. I befolkade områden i Mellansverige.

Lägg därtill att du förmodligen är en vanlig ostraffad familje-Svensson som bara råkar gilla att jaga. Du är alltså inte på något sätt en yrkeskriminell som inte har något att förlora i din desperata jakt på droger eller liknande.

 

Det är alltså du och dina andra ostraffade jägarkamrater som ska skjuta alla dessa vargar, år efter år. Du riskerar allt och lämnar inga spår efter dig och din jakt.

Enligt forskningen är det precis så det går till. Här uppges att drygt 20 procent av de revirhävdande vargarna skjuts illegalt varje år.

Den illegala jakten sägs också öka i takt med att vargstammen växer och siffran som nämnts är att 70 vargar per år skjuts illegalt i landet, beräknat på den storlek på vargstam som vi har i dag.

 

De som jagar varg illegalt är alltså spöken av Svensson-typ. Frågan är om de har övernaturliga krafter i sin illegala jaktutövning. Eller är det så att de inte ens existerar?

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.