Foto: (i hägn) Olle Olsson

Forskare: Vargar undviker människor

Ett internationellt forskarteam har studerat skandinaviska vargars rörelsemönster i relation till hus och vägar. Resultaten visar att vargarna konsekvent undvek hus och vägar.

I studien Wolves at the door? Factors influencing the individual behavior of wolves in relation to anthropogenic features har man har tittat på rörelsemönster i relation till hus och vägar hos 52 stycken revirhävdande vargar (44 olika vargpar) med gps-sändare under 20 år i Skandinavien.

Forskarna skriver: ”Resultaten visade att vargarna konsekvent undvek hus och vägar och det var liten variation mellan olika individer.

Bortsett från variation mellan säsonger, tid på dygnet och med latitud så hade vargparen liknande rörelsemönster och i allmänhet undvek de hus och vägar. Vargarna undvek dock hus och vägar till mindre del vid högre latitud och under vintern vilket troligtvis beror på migrationsmönster hos deras vanligaste bytesdjur, älg.”

 

Sprida kunskap

Forskarna uppger vidare att ”att enstaka observationer av varg eller deras spår nära hus och vägar behöver i de flesta fall inte leda till några förvaltningsåtgärder men det är viktigt att sprida kunskap om stora rovdjurs beteende till allmänheten.”

Fakta

Studien är gjord av Skandulvforskarna David Carricondo-Sancheza, Barbara Zimmermann, Petter Wabakken, Ane Eriksen, Cyril Milleret, Andrés Ordizb, Ana Sanz-Pérezc samt Camilla Wikenros.

Läs hela forskningsartikeln här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev