Myndigheter slirar på sanningen i den marina förvaltningen

Sillen, torsken, blåmusslan och laxen försvinner. Ålgräsängar täcks med trådalger och badförbud införs i Östersjöns vikar. Samtidigt upprepar myndigheter sitt mantra: vikten av att skarvar och sälar skyddas tillräckligt och att deras gynnsamma bevarandestatus lokalt inte äventyras.

Vad hände med klarsyntheten och viljan att få de marina ekosystemen att återhämta sig?

18 juni 2024

Förändringar i älgstammens föryngring och utveckling

För 60 år sedan, när jag började jaga och studera älgar, var en normalt utvecklad oktoberkalvs slaktvikt omkring 80 kilo eller mer. I dag ser det helt annorlunda ut, och det handlar inte enbart om klimatförändringar. Älgjakten har förändrats.

11 juni 2024

En ny spelplan för EU

Europa, vi har ett resultat! EU-valet är avklarat, och en ny spelplan för de kommande fem åren tar nu form i de politiska strategernas kartrum. Vad innebär valresultatet för jaktfrågorna inom EU?

Svensk Jakts chefredaktör Martin Källberg analyserar – och spekulerar.

29 maj 2024

Trollfabriker i gång när rovdjursvänner ska påverka politiken

Känner du till att den svenska regeringen har dragits till domstol flera gånger på grund av jaktbeslut på lodjur? Att myndigheter friserar inventeringssifforna för att öka tilldelningen vid jakt på stora rovdjur? Eller att Sveriges mål för björn har ändrats så att beslutade miniminivåer ska främjas som nya maxnivåer för stammen?

Det gjorde inte jag heller. Det här är alternativa fakta som rovdjursvänner använder på en hemsida i syfte att påverka EU:s rovdjurspolitik.

27 mars 2024

Otack är världens lön

68 941 stycken. Så många viltolyckor hanterade svenska eftersöksjägare under förra året. Hur värderas det arbetet egentligen?

20 december 2023

En julklapp till Europas jägare

Europa tog på onsdagen ett viktigt steg mot en rimligare hantering av vargen.

18 oktober 2023

Att banka i en skruv med hammare

Om allt du har är en hammare, ser alla problem ut som en spik.

23 september 2023

Ni har varit naiva

Under torsdagen presenterades besluten om licensjakt på varg. Besvikelsen och frustrationen över en begränsad tilldelning är – ännu en gång – stor från berörda medborgare. Samt från de politiker som säger sig vilja minska vargstammens storlek. Men såg ni verkligen inte det här komma?

1 september 2023

Varför får hatet mot jägarna stå kvar?

Varför får hatkommentarer stå kvar på stora nyhetsredaktioners Facebooksidor? Skulle de få göra det även om hatet var riktat mot till exempel redaktionernas egna journalister?

13 juli 2023

Regeringen pekar med hela handen – men blir det förändring?

”Man kan leda en häst till vatten, men inte tvinga den att dricka.”

I vargfrågan tar regeringen nu ett tydligt tag i grimskaftet, och visar hästen – Naturvårdsverket – vägen till vattenhinken. Men blir det något vattendrickande?

14 juni 2023

En jaktreform att genomföra omedelbart

Regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen har många svåra jaktfrågor att hantera – en för stor vargstam, en dåligt fungerande älgförvaltning, jakten på statens marker i fjällen.

Men det finns en jaktlig reform som landsbygdsministern kan genomföra omedelbart, utan utredningar och utan att krångla med EU. Han kan gå i en socialdemokratisk företrädares fotspår och återinföra sommarjakten på morkulla.

1 maj 2023

EU-kommissionen, vargen – och Dolly

Europas genom tiderna mest omskrivna djur med namnet Dolly torde vara det skotska fåret som 1996 blev första däggdjuret i världen att klonas från en cell från ett vuxet djur. God tvåa på Dolly-listan är förmodligen den ponny som dödades av varg hösten 2022 – och tillhörde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

3 mars 2023

Känslostyrda rovdjurskampanjer föder hot och hat

Nu ska jakten på lodjur stoppas. Med känsloargument, vädjan om pengar och alternativa fakta försöker olika organisationer övertrumfa varandra i sina försök att ta bort förvaltningen av ett vackert symboldjur. Att hetsen mot rovdjursjakten leder till hat och hot mot såväl jägare som myndighetspersoner tycks inte vara så viktigt.

8 februari 2023

Tid för reflektion och samarbete – nu måste något hända

En älgstam i fritt fall. Områden där jakt på älg kanske inte kan genomföras kommande jaktår. Rödlistning. Rubrikerna har avlöst varandra sedan säsongens älgjakt avslutats. Tio år efter införandet av ett nytt älgförvaltningssystem är misstron mellan parterna större än någonsin. Hur kunde det bli så?

3 februari 2023

Reflektioner kring nyhetsinslag om helikopterflytt av varg

I veckan publicerade Vetenskapsradion Klotet ett längre reportage om vargjakt; ett reportagearbete som även genererade några nyhetsinslag. Ett sådant handlar om Naturvårdsverkets pågående arbete med att ta fram riktlinjer för vargflyttar (flyttar till mellersta och södra Sverige, av vargar som vandrat in i norra Sverige österifrån, och som – om de förökar sig – då kan minska inavelsgraden i vargstammen i Sverige).

2 januari 2023

Värnaren och vargen – var blev katastroferna av?

I den grekiske diktaren Aisopos fabel Pojken och vargen är sensmoralen att den som ljuger till slut inte blir trodd ens när denne talar sanning. Men dagens vargvärnare får fortsätta ”ropa varg”. Utan att ifrågasättas. Varje år.

24 november 2022

Skarpt läge i blyfrågan – håller vallöftet?

Statsminister Ulf Kristersson kunde inte ha varit tydligare när han i Svensk Jakts partiledarenkät svarade på hur EU:s blyförbud skulle hanteras. Nu är tiden inne att leva upp till det!

25 augusti 2022

DN är för självbelåten för att förstå vargfrågan

Sedan Sveriges riksdag i maj genom ett tillkännagivande till regeringen beslutade om att minska den svenska vargstammen till den nivå som riksdagsbeslutet 2013 anger, har vargvärnarna mobiliserat. Den mobiliseringen blev inte mindre när regeringen gick ut och pekade i samma riktning – mot en minskning av vargstammen.

6 juli 2022

Jag hör er inte – småviltjägare

Inget brunstuppehåll i älgjakten i Norrbotten. Det innebär i praktiken för många av länets småviltjägare att de inte kan se fram emot tio dagar då de fritt kan välja jaktområde.

25 maj 2022

Spänningen är olidlig

Några korta reflektioner efter dagens besked från regeringen, att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda vargarna. Ännu en gång.