söndag 23 juni

Opinion

Krönika: Varför får hatet mot jägarna stå kvar?

Varför får hatkommentarer stå kvar på stora nyhetsredaktioners Facebooksidor? Skulle de få göra det även om hatet var riktat mot till exempel redaktionernas egna journalister?

Mycket är skrivet i efterdyningarna av den dramatiska björnattacken mot far och son i Ljusdalsskogarna vid licensjaktens premiär den 21 augusti. 

På nyhetsredaktionernas Facebooksidor haglar hat och hånfulla kommentarer mot jägarna. Kommentarerna nedan är ett axplock hämtade från Aftonbladet, Expressen, SVT och Dagens Nyheter: 

”Skyll er själva” 

”Rätt åt han” 

”Ha, ha. Karma” 

”Jag har inte heller någon empati för jägarna. De kan sluta att mörda oskyldiga djur!” 

”De var på björnjakt. Det finns bara ett riktigt offer i den här historien. Björnen.” 

”Synd att det inte slutade tvärtom. Det finns alldeles för få björnar här och alldeles för många människor.” 

Och så fortsätter det. Med skrattande emojis, empatilösa kommentarer och önskan om att jägarna borde ha dött i stället för björnen. 

Vi talar här om landets största redaktioner som har stora resurser till sitt förfogande.  

Olle olsson

Hur människor kan uttrycka sig på detta sätt är en gåta. Jag antar att en del helt enkelt inte kan bättre än så. Det är inget försvar, men kanske en förklaring. 

Som journalist funderar jag även på hur publicisterna i fråga resonerar som låter dessa kommentarer få ligga kvar. Att det skulle handla om att de inte hinner moderera sina kommentarsfält köper jag inte. Vi talar här om landets största redaktioner som har stora resurser till sitt förfogande.  

En sak är säker.  

På Svensk Jakts Facebooksida skulle den här typen av dumheter inte få ligga kvar. Vi lyckas också i regel hålla rent från dumheter trots att vi är en liten redaktionen som, till skillnad från ovan nämnda, saknar anställda särskilt avdelade sociala medier-redaktörer.

Förresten. Om vi byter ut ordet ”jägare” i det här sammanhanget mot ”fotbollsspelare” eller varför inte ”journalist”, tror du att kommentarerna skulle få vara kvar på mediernas Facebooksidor? 

Jag tror och hoppas inte det.  

För varför ska det vara fritt fram att kränka och hata människor som utför en laglig aktivitet som fotboll, journalistik eller björnjakt faktiskt är?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.