Krönika: Skarpt läge i blyfrågan – håller vallöftet?

Statsminister Ulf Kristersson kunde inte ha varit tydligare när han i Svensk Jakts partiledarenkät svarade på hur EU:s blyförbud skulle hanteras. Nu är tiden inne att leva upp till det!

Inför riksdagsvalet i september genomförde Svensk Jakt som vanligt en stor partiledarenkät.

En av de totalt tolv frågorna till partiledarna handlade om blyammunition:

 

”EU förbereder ett beslut om ett totalt förbud mot bly i ammunition. Hur ställer sig ditt parti till det?”

 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var synnerligen tydlig i sitt svar:

– Förslaget måste stoppas. Beslut om svensk jakt ska fattas i Sverige, och frågan om blyammunition vid jakt är inte något som ska regleras på EU-nivå. I Sverige har vi redan ett tydligt naturskydd och strikta restriktioner för bly i våtmarker. De är fullt tillräckliga, och något som vi står bakom.

Partiledarna om bly i ammunition

Tydliga i frågan var även två andra partier som sedan dess har kommit att utgöra regeringsunderlag: Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I Svensk Jakts partiledarenkät svarade Ebba Busch (KD):

Ebba Busch (KD).

– Vi vill inte ha ett förbud innan fullgoda alternativ finns. Än så länge kan vi konstatera att bly medför säkrare skott och bättre effekt av skottet än alternativen. Det minskar risken för skadskjutning och djurlidande.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson:

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD).

– Vi motsätter oss ett totalförbud mot bly i ammunition. Det är möjligt att förslaget revideras vidare under processen och vi får ta slutlig ställning när ett förslag läggs. Vi kan inte acceptera förslag som medför ytterligare problem för jakt- och skytterörelserna.

 

Liberalernas Johan Pehrson ställde sig förvisso bakom en utfasning av bly i ammunition, men ville hellre se ”ekonomiska styrmedel” snarare än ett totalförbud:

Johan Pehrson, Folkpartiet.

Johan Pehrson (L).

– Bly i ammunition behöver fasas ut. Det är fortsatt ett problem att framför allt fåglar får i sig bly från ammunition, vilket förs vidare i näringskedjan. Liberalerna vill hellre se ekonomiska styrmedel riktade mot blyammunition än ett förbud, enligt principen om att förorenaren betalar, svarade Liberalernas partiledare Johan Pehrson i Svensk Jakts enkät.

 

Nu är tiden inne att leva upp till dessa löften.

2020 beslutade EU om att införa ett blyhagelförbud vid våtmarker. Med EU:s definition av våtmark klassas i princip varenda hektar av svenska marker som innehållande våtmark. Till och med en tillfällig vattensamling, efter ett regn, omfattas.

Med EU-definitionen kommer det inte bara bli förbjudet att avlossa skott med blyhagelpatroner på sådan mark. Vi kommer inte ens att få befinna oss inom 100 meter från en sådan regnpöl med blyhagelpatroner i fickan!

 

Det kanske sjukaste av allt, något som strider mot allt vad rättsmedvetande heter, är att EU vill tillämpa omvänd bevisbörda i dessa ärenden.

En åklagare behöver alltså inte bevisa att du begått en regelöverträdelse – här är det i stället den som misstänks som ska bevisa sin oskuld.

 

Den 16 februari, om 84 dagar, träder regelverket i kraft.

Flera av de partier som ingår i regeringen profilerade sig inför valet som jägarvänliga.

Nu är det dags att visa det.

Nu är det skarpt läge.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.