söndag 3 mars

Opinion

Foto: Lars Nilsson

Debatt: ”MP:s seger är jägarnas förlust”

När miljöpartister ser sig som segrare i frågor som rör jakt och vilt finns det också förlorare. Jägarna, till exempel.

En seger utropar Miljöpartiets Rebecka Le Moine och Maria Gardfjell när Jägareförbundets Allmänna uppdrag ska utsättas för upphandling och Miljöpartiet får möjlighet att vara med och påverka hur jägarnas pengar ska fördelas.

Om det finns en segrare i Miljöpartiets elaka spel så finns det också förlorare. Vilka är då dessa?

Som vanligt i det politiska spelet är det människorna på landsbygden, människor som helt eller delvis försörjer sig på djurhållning i mindre eller större skala, jord- och skogsbruksföretag, jägare och samer. Listan kan göras lång.

 

Förlorarna

Det är de människor som arbetar med svenska närproducerade livsmedel, de som håller landskapet öppet, de som bidrar till biologisk mångfald och aktivt försöker bromsa klimatförändringarna genom odling och därmed skapa koldioxidfällor för att minska den globala uppvärmningen.

De som jagar för att hålla klöviltstammarna på en rimlig nivå och därmed minska antalet viltolyckor. Jägare som gör eftersök vid viltolyckor.

 

Orimlig politik

Varför är de förlorare? Därför att Miljöpartiet vill genomföra en orimlig rovdjurspolitik där nämnda grupper får ta stora kostnader för ökade rovdjursangrepp. MP vill också begränsa jägarorganisationernas möjlighet att påverka.

Att regeringspartierna kör över och diskriminerar landsbygden är inte ovanligt men när man anser att samerna, Nordens ursprungsbefolkning, ska vara med och betala mångmiljonbelopp för varje varg som ska flyttas från renbetesland, är det inte bara diskriminering utan det andas smygrasism.

 

Mats Olsson

Landsbygdsbo

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.