fredag 3 februari

Opinion

Debatt: ”Moderaternas svek i jaktfrågorna”

Att jägarna ska få sälja vildsvinskött efter trikinprov är bara en sak Moderaterna röstat nej till under mandatperioden, skriver SD-debattörerna. Foto: Jan Henricson

Moderaterna har svikit i flera olika jaktfrågor. Det skriver tre Sverigedemokrater i en debattartikel.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 12 augusti 2014 - 11:03

Efter en mandatperiod i riksdagen har vi fått insyn i det politiska spelet på ett sätt som medborgarna normalt inte får. En sak är hur bilden av ett parti utåt inte alltid stämmer överens med hur det faktiskt agerar i olika frågor. Vi vill därför lyfta några observationer angående jaktfrågor från mandatperioden.
Det finns ett antal partier som vore direkt kontraproduktivt att rösta på, antingen för deras totala ointresse för jaktfrågor eller för att de bär på idéer som skulle vara direkt skadliga för jägarna och viltförvaltningen.
Ni vet nog vilka partier vi pratar om, men det är inget av dem vi vill ägna denna debattartikel åt utan det största regeringspartiet Moderaterna.
Partiet genomför just nu en charmoffensiv mot jägarkåren utan dess like där man i varje avseende ser ut att vilja gå jägarna och Svenska Jägareförbundet till mötes.
SD har deltagit i två debatter under sommaren där detta fenomen har upprepat sig och där Moderaterna skickat riksdagsledamoten Ulf Berg från Skatteutskottet.
Anledningen till att man skickar en politiker som inte sitter i det utskott som handhar jaktfrågor (Miljö- och Jordbruksutskottet) får förmodas bero på att han då kan lova guld och gröna skogar utan att ta ansvar för de svek Alliansregeringen har stått för i jaktfrågorna.

Röstar nej gång på gång
Ulf Berg hade den 2 april, tillsammans med kollegan Johan Hultberg, en debattartikel i Svenska Dagbladet där de pläderade för att underlätta vildsvinsförvaltningen genom en rad förslag, bland annat genom reformerade regelverk gällande kameraövervakning vid åtelplatser.
Ironin slog dock igenom med full kraft då Moderaterna och övriga Alliansen röstade nej till ett snarlikt förslag senare under samma dag.
I samma debattartikel pläderade man för att jägarna själva skulle få sälja vildsvinskött efter ett godkänt trikinprov, men även detta röstade man ner i riksdagen senare under samma månad.
Historien upprepar sig gällande att handikappanpassa jakten genom att förenkla dispensförfarandet för att få jaga från motorfordon. När frågan kommer upp i nu i valrörelsen säger Ulf Berg att Moderaterna minsann är för denna förändring, trots att man gång på gång röstat nej i riksdagen.
Istället har man bakat in samtliga dessa frågeställningar i en bautautredning som sträcker sig över ett val som Alliansen sedan åtminstone ett par år fått förbereda sig på att förlora.

Förhalar riksdagsbeslut
En annan följetong är frågan om fjälljakten. Regeringen har haft flera år på sig att rätta till sitt tidigare stora misstag när man tolkade ett EU-direktiv på för svenska jägare sämsta tänkbara sätt.
Den ändring som genomfördes 2007 gjorde vår svenska fjällvärld till en jaktmark som är öppen för alla EU-medborgare att på samma villkor som våra egna jägare få tillgång till småviltsjakten.
2011 blev regeringen överkörd av en riksdagsmajoritet som sa att lagen skulle återställas, men trots ett väntat nederlag så stred moderaterna för att bibehålla detta vansinniga regelverk.
Efter denna förlust har man sedan valt att förhala riksdagsbeslutet, så någon förändring har i praktiken aldrig skett.
Samtliga frågeställningar ovan har Sverigedemokraterna konsekvent drivit under mandatperioden. Moderaterna tycks dock bara stå för dem i valrörelsen. Beakta detta hyckleri när ni väljer parti i september.

Josef Fransson (SD) Miljö- och Jordbruksutskottet och jägare
Anders Forsberg (SD) Riksdagskandidat och jägare
Magnus Persson (SD) Riksdagskandidat och jägare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget