fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Miljöpartiet motarbetar regeringens vapenlinje”

Miljöpartiets EU-parlamentariker driver en linje i vapenfrågan som går på tvärs med Sveriges regerings inställning, och som till och med är mer långtgående än kommissionens förslag, skriver debattörerna. Foto: Fredrik Hjerling

Samtidigt som Sveriges regering representerar en linje i vapenfrågan som förankrats i riksdagen, ställer Miljöpartiets Bodil Valero krav i Europaparlamentet som är mer långtgående än kommissionens förslag. Det är anmärkningsvärt.

EU-kommissionen lade i höstas fram ett förslag till förändringar i vapendirektivet, i syfte att minska tillgången till vapen som kan användas av terrorister och andra grovt kriminella.
Det är i sig bra att kommissionen arbetar för att minska terrorhotet i EU, men direktivet missar målet och riskerar istället att slå hårt mot jägare och sportskyttar.

Ygeman fått ordning
I förslaget ingår förbud mot halvautomatiska vapen, förbud mot distanshandel och femåriga vapenlicenser. Den svenska regeringen med inrikesminister Anders Ygeman i spetsen har efter påtryckningar från riksdagen fått ordning på den svenska linjen. I vart fall på ytan.
Samtidigt som inrikesministern representerar en svensk linje förankrad i riksdagen, driver Bodil Valero (MP) en motstridig linje i Europaparlamentet.
Hon ställer krav som är mer långtgående än kommissionens – bland annat vill Valero se obligatoriska mentaltester och ansvarsförsäkringar för vapenägare och jägare.

Förvärrad osäkerhet
Att Miljöpartiets främste företrädare i frågan direkt motarbetar den linje som regeringen förankrat i riksdagen är anmärkningsvärt, och skapar osäkerhet kring vilket besked som gäller.
Osäkerheten förvärras dock ytterligare av att Socialdemokraterna i Europaparlamentet misslyckats med att få med sig sin partigrupp i striden mot EU-kommissionens förslag.
Moderaterna har lämnat in en interpellation där vi kräver svar på huruvida regeringen faktiskt ställer sig bakom den linje som har förankrats i riksdagen och som regeringen säger sig driva.
Vi har även bett regeringen att försäkra de svenska vapenägarna om att regeringen kommer att göra sitt yttersta för att värna deras intressen.
Det är hög tid att sluta upp med käbblet och bilda enad front mot EU-kommissionens förslag till förändringar i vapendirektivet.
Att det inte är genom att försvåra för laglydiga vapenägare som vi stoppar terroristerna borde vara självklart för alla.

Sten Bergheden (M)
Landsbygdspolitisk talesperson

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.