lördag 20 april

Opinion

Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik kommenterar Martin Källbergs krönika efter vargseminariet i riksdagen. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Menade inte att jämföra problem”

Svensk Jakts Martin Källberg måste ha missuppfattat mig allvarligt, skriver Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik i en replik på chefredaktörens krönika ”Kravet är en tydlig politisk hantering av vargfrågan”.

Jag blev förvånad när jag läste Martin Källbergs krönika, och kan konstatera att han måste ha missuppfattat mig allvarligt när jag medverkade på Jaktens dag i riksdagen.

Jag inledde nämligen med att berätta om att Naturskyddsföreningen anser att jakt är ett klokt sätt att ta tillvara på resurser, att vi principiellt tycker att skyddsjakt efter varg är bra när det finns en allvarlig skada – och att samhället måste bli betydligt bättre på att stödja de som drabbas negativt av vargar.

Vi i Naturskyddsföreningen har till exempel samarbetat med LRF för att försöka få till stånd nya bidrag till skötsel av rovdjursstängsel.

 

Positiv dialog behövs

Jag talade också om den oro för liv och lem som många känner på landsbygden för vargens närvaro. Även om man ska ha respekt för rovdjur, så är det inte bra att så många är oroade i onödan.

I det sammanhanget tog jag upp att vilda vargar inte är särskilt farliga för människor i Sverige. Då finns andra saker i naturen som är farligare – som älgar i trafiken, svaga isar och fästingar (som bekant kan bära på TBE-virus). Det var alltså inte ”problemen med varg” jag jämförde med andra risker i naturen, utan just faran för människor.

Kravet är en tydlig politisk hantering av vargfrågan

För att vara tydlig – jag varken sa eller menade att jämföra problemen med vargattacker på får eller hundar med svaga isar.

Moderatorn Bo Sköld sammanfattade i slutet av seminariet att ”tonläget var väldigt bra”, vilket jag håller med om. Mer positiv dialog behövs framledes.

 

Oscar Alarik

Chefsjurist Svenska Naturskyddsföreningen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.