Polisen är inte lämpad att hantera vapenlicenser, skriver debattörerna. Foto: Mostphotos och Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Licenshaveriet fortsätter”

Justitiekanslerns och Justitieombudsmannens kritik mot Polisen i vapenärenden måste tas på allvar. Kristdemokraterna vill gå i spetsen för en ny regering som gör ett omtag i licensfrågor och i hela jaktpolitiken, skriver Andreas Carlson och Kjell-Arne Ottosson (båda KD).

Nyligen presenterade Justitiekanslern, JK, kritik mot Polismyndighetens hanterande av handläggningstider när vapen beslagtagits i Bergslagen. Uttryck som under all kritik, allvarlig kritik och oacceptabla dröjsmål förekommer.

Det är tyvärr inte första gången Polisens hantering av vapenärenden kritiseras. Handläggningstiderna har återkommande kritiserats av Justitieombudsmannen, JO, senast Stockholmspolisen. Ändå fortsätter problemen, år efter år, trots ökade resurser.

 

Ett systemfel

När nu det finns en ny akut kris, passhanteringen, är det sannolikt att det kommer drabba jägare och andra som söker licens. Detta kan inte fortgå.

Det är uppenbart att det finns ett systemfel i polisens hantering av vapenlicensärenden, annars skulle inte problemen vara så återkommande.

Kristdemokraterna menar att felet till syvende och sist ligger i att Polisen är en brottsbekämpande myndighet och att licensärenden inte är brottsbekämpning. De får fel fokus på frågan.

 

Regeringen vägrar

Därför vill vi i KD att vapenlicensärenden, och övriga ärenden som har med jakt och viltvård att göra, förs över på en ny Jakt- och viltvårdsmyndighet. Riksdagen har beslutat att en sådan ska inrättas, men regeringen har under sina åtta år vid makten vägrat.

Frågan är redan utredd och remitterad, det gjordes av Alliansregeringen som dessvärre inte hann med att införa den nya myndigheten.

S-regeringen hänvisar i stället till att frågan ”bereds inom regeringskansliet”. Det måste vara ett oerhört noggrant arbete när det snart är inne på sitt tionde år!

 

Ett andningshål

Det är uppenbart att den nuvarande S-regeringen vill ge sken av att det är en ny giv i politiken när Miljöpartiet är borta. Glöm det.

Socialdemokratin har inte lyft ett finger för att underlätta för jägarna, om det inte drivits igenom i riksdagen från oppositionen innan. Det hela är en charad.

Just nu befinner vi oss i ett kort andningshål utan miljöpartisternas aktivism, men om Magdalena Andersson blir statsminister igen kommer hon vara så illa tvungen att regera tillsammans med Miljöpartiet, precis som de senaste åtta åren. Mulle fyra procent kommer sätta spjärn emot alla förbättringar för jägare.

Justitiekanslerns och Justitieombudsmannens kritik om hanteringen av vapenlicenser måste tas på allvar. Kristdemokraterna vill gå i spetsen för en ny regering som gör ett omtag i licensfrågor och i hela jaktpolitiken.

 

Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Jaktpolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.