söndag 14 april

Opinion

Debatt: ”Kolvens utformning påverkar inte vapnets farlighet”

Torbjörn Lövbom har i sitt svar på debattartikeln ”Jägareförbundets vapenpolicy otidsenlig” naturligtvis rätt i att vi behöver reflektera över hur jakten påverkas av den icke-jagande allmänhetens ögon och förhålla oss klokt till det. Man ska dock inte överskatta betydelsen av om en gevärskolv har pistolgrepp eller inte.

Jag jagar med repetergevär med traditionell kolv och äger inga ljuddämpare. Men jag har inget emot att andra har preferenser som skiljer sig från mina.
För egen del tror jag inte det påverkar ett dyft om eftersökslampan sitter fast i ett rör eller i ett annat fäste, eller om det är en tumhålskolv eller om vapnet har ”löst pistolgrepp”.
Faktum är att jag tror de allra flesta av den icke-jagande allmänheten tycker att det är ganska löjligt att bry sig om sådant överhuvudtaget.
Många saker har ju handtag utan att vara skrämmande, och varför skulle det vara lättare att skjuta med ett vapen från höften (varför någon i dunkla syften nu skulle vilja göra det) om vapnet har pistolgrepp? Det är väl tvärtom?

 

Visa respekt viktigare

Då är det desto viktigare att arbeta för estetiska bilder på nedlagt vilt, där jägare visar viltet respekt. Som det är nu är sociala medier nerlusade av bilder som ger ett intryck jag inte vill vara en del av.
Däremot vill jag höja ett varningens finger för att tala om vapentyper i nedsättande ordalag. Som pistolskytt i Västsverige vet jag vad polismyndigheten kan göra för att hindra och söndra, och förvaltningsrätterna brukar lyssna noga på myndigheten.
”Militärt prickskyttevapen” kan snart vara din gamla Sako eller Husqvarna också, när fel personer får bedöma det. Varmintpipa och benstöd, är det okej? Är vapnet bra till målskytte, duger det antagligen bra till många jaktformer också.

 

Militärt ursprung vanligt

De flesta av de vapen vi använder i både jakt och sportskytte har konstruktioner som är av militärt ursprung, vilket gör att detta inte automatiskt kan diskvalificera ett vapen för jakt. Om så vore hade vi bara haft brytvapen, eller?
Att automatkarbiner inte har någon plats i jakten är nog de flesta överens om. Men, på vems initiativ stannade jägarnas vapentekniska utveckling upp vid första världskriget?
Jägareförbundet gör klokast i att inte dela den världsbild som drivs av vissa krafter. Kolvens utformning påverkar inte ett vapens farlighet alls. Fråga vilken älg som helst.

 

Johan Feldtmann
Vänersborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.