lördag 20 april

Opinion

Företrädare för Jägareförbundet Södermanland ser positivt på den kommande vargjakten i länet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Historisk licensjakt beslutad i Södermanland”

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt i ett revir inom Södermanlands gränser. Detta infriar senaste tidens förväntningar och de förhoppningar vi många år haft blir nu verklighet. 

Tillsammans med flera organisationer har vi stöttat länsstyrelsen och vi upplever ett högt förtroende för de tjänstemän som hanterar viltärenden. Länsstyrelsen i Södermanland tar sitt ansvar och är inte rädda att ta beslut, även om besluten ibland är obekväma. 

Många viljor

Att besluta om licensjakt på varg är inte helt enkelt och begär mycket av tjänstemännen då det kräver hänsyn till starka viljor, känslor, intressen och olika näringar. Vi är tacksamma för detta viktiga och korrekt fattade beslut. 

Vi ser fram emot att kunna genomföra denna lagliga jakt som nu beslutats under lugna former och med goda grunder. 

Får stöd

De jägare som jagar inom det beslutade området och som ställer upp för att minska koncentrationerna av varg i Södermanland kommer erbjudas stöttning i förberedelserna som kan vara tunga att hantera och mer avancerade än vid andra typer av jakt. 

Önskat mera

Tilldelningen för licensjakten på varg var inte i närheten så stor som många önskat, vilket innebär att länsstyrelserna runt om i landet fått samsas och göra avvägningar. Vargen förvaltas idag med nationellt beslutade mål – kommande år kommer licensjakten beslutas inom de tre förvaltningsområdena, vilket förhoppningsvis kommer ge förbättrade möjligheter att förvalta vår vargstam. 

Flest vargar

Vi beklagar att många av jägarna i de län som inte fick någon tilldelning har fråntagits möjligheten att minska vargens påverkan och koncentration. Vi kommer ta tillfället i akt att förbereda och genomföra en jakt på varg med start i januari 2024 för att minska antalet i det område som just nu håller landets högsta koncentration. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.