Debattörerna hotar med rättsliga efterspel mot Svensk Jakt för innehållet i krönika signerad Olle Olsson, där han granskar de alternativa fakta som framförs på en rovdjurssida som vänder sig till en internationell publik. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Debatt: ”Förtal i media kan vara straffbart”

REPLIK. Att förtala någon i media kan vara straffbart, skriver debattörerna angående en krönika på Svenskjakt.se där en hemsida om rovdjur som vänder sig till en internationell publik granskas ur faktasynpunkt. Svensk Jakts Olle Olsson svarar direkt, och konstaterar att debattörerna fortsätter att hänvisa till samma hemsida, med alternativa fakta. Han förklarar också att Svensk Jakt inte låter sig skrämmas.

I Sverige finns ett massivt och växande stöd (2022 minst 69 procent) för långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Rovdjuren är också en stor resurs, som rätt använd är värd betydligt mer än kostnadssidan.

Alla rovdjur har en tydlig funktion i naturen, som mänskliga jägare inte kan ersätta. Vi försvarar denna rovdjurens roll. Vi låter internationella aktörer få reda på hur illa det är med den extrema svenska rovdjurspolitiken. Läs gärna på swedensbigfive.org och bilda er en egen uppfattning.

Direktiv är lag

Länsstyrelser har flera gånger tagits till domstol för björn-, lodjurs- och vargjakt. Staten ställs nu till svars inför EU, för jakt på varg och ett överträdelseärende är inlämnat gällande lodjursjakten. I bägge fall utifrån förd regeringspolitik.

Licensjakt är inte förenlig med de stora rovdjurens status som strikt skyddade arter, varken i Sverige eller i Europa. EU:s habitatdirektiv är lag. Bara att läsa innantill.

För lo och björn är licensjakten tveklöst ett värre problem än tjuvjakten. Vad gäller varg kan tjuvjakten vara värst.

Tvivelaktig inventering

Vi har allvarliga tvivel kring hur inventeringsresultaten används. 375 vargar är på våren i verkligheten kanske bara 250, eftersom alla döda vargar man känner till under inventeringsperioden ännu räknas som om de vore levande. 1 417 lodjur var på våren 2023 på grund av jakten minst 218 färre. Därutöver tillkommer tjuvjakt, naturlig dödlighet och trafikskador.

Inga känt döda djur dras av från de siffror om lo och varg som sedan kommuniceras brett. Det ger siffror som öppnar för felbedömningar och överavskjutning.

Vi anser att det mest rättvisande vore att använda antalet djur när det är som lägst, innan ungarna föds.

Inavlade vargar

Vargstammen är inavlad och behöver vara större, med mer invandring. Inte skjutas till lägstanivåer. 

För Sveriges 450 000 kvadratkilometer vore även 500 vargar få. Jämför med Tyskland som har drygt 1 300, Rumänien 2 500 och Italien 3 300. Samtliga mindre till ytan än Sverige och avsevärt mer tätbefolkade.

Halverad björnstam

100 års långsamma framsteg att få tillbaka Sveriges björnstam håller nu på att raderas. Från 3 300 björnar år 2008, till 2 450 år 2023.

Hittills planerad björnjakt i år räknas redan i flera hundratal. Björnen är snart inte jaktbar, enligt artikel på Svenskjakt.se. Är det så jägarna vill ha det?

I realiteten ses de officiella miniminivåerna för rovdjuren nu som ett mål, som de jaktintressedominerade regionala förvaltningarna ofta väljer att lägga sig nära.

Landsbygdsministern hävdade i Aktuellt 20 juni 2024 att vargstammen ska halveras, miniminivån sänkas från 300 till 170 vargar och att man ska ligga så nära den nivån som möjligt.

Straffbart förtal

I ett demokratiskt samhälle är det sunt att vi tycker olika. Det kan dock vara straffbart att genom förtal i media aktivt försöka ringakta vid namn nämnda personer. Att illasinnat anklaga någon för att driva en trollfabrik ligger mycket nära det.

Trollfabrik betyder anonyma fejkkonton, botar och låtsaspersoner som debatterar mot varandra. För att skapa förvirring och splittring. 

Det vi skriver och vilka som står bakom är tvärtom fullkomligt transparent.

Svar direkt: Svensk Jakt låter sig inte skrämmas av hot

Tack för att ni läser Svensk Jakt.

Jag noterar att Svenska rovdjursföreningen och Staffan Widstrand fortsätter att hänvisa till samma hemsida som tidigare, en hemsida som sprider alternativa fakta och som var grunden till min krönika.

Att den fakta som de två skribenterna står bakom ”fullkomligt transparent” till stora delar är rena lögner för att sprida vilseledande information om svensk rovdjursförvaltning till en internationell publik, tycks inte bekymra dem det minsta.

Dåligt exempel

Jag noterar vidare att Rovdjursföreningen och Staffan Widstrand ifrågasätter svensk varginventering, men gärna använder sig av de siffror som Rumänien plockat fram om landets vargstam.

Vän av ordning frågar sig hur man tror att Rumäniens varginventering står sig kvalitativt jämfört med den svenska varianten? 

Ingen hotad björnstam

Jag noterar också att skribenterna i sitt svar hänvisar till undertecknads artikel om jaktens påverkan på den svenska björnstammen. Där framgår mycket riktigt att björnjakten kommer att vara hotad om vi fortsätter med samma avskjutning som var fallet 2023.

Men det finns inget hot mot björnstammen, enligt ledande forskare.

Hot mot Svensk Jakt

Jag konstaterar däremot att Widstrand och Orrebrant framför hot mot mig och mot Svensk Jakt.

Det kan vara straffbart att publicera en sådan krönika, skriver debattörerna med den underförstådda meningen att fortsatt granskning av de alternativa fakta som de framför på hemsidan kan göra att de vänder sig till rättsvårdande myndigheter.

Jag kan försäkra Widstrand och Orrebrant, och framför allt våra läsare, att Svensk Jakt inte låter sig skrämmas, varken av rovdjursföreträdare eller någon annan.

Med detta inlägg och svaret är debatten i denna fråga avslutad på Svenskjakt.se.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.