fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Ett slag i luften mot terroristerna”

Istället för att ägna oss åt stickspår för att visa handlingskraft efter de hemska terrordåden är det nu viktigt att lägga vår kraft på att stoppa de illegala vapen och sprängmedel som terroristerna faktiskt använder sig av. Det skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) i det här inlägget.

Terrordåden i Paris förra veckan har skakat Europa i sina grundvalar. Larmen om nära förestående terrordåd har gått runt om Europa under veckan. I sådana situationer är det lätt att ta till panikåtgärder för att visa på handlingskraft mot det hot som vi alla upplever. 

Sverige har inte varit förskonat. Samtidigt har nyheterna om polisinsatser i jakten på terrorister i hela Europa avlöst varandra. Det råder inga tvivel om att vi har ett omfattande arbete framför oss i kampen mot den internationella terrorismen.
Men samtidigt är det kanske viktigare än någonsin att inte förhastar sig. Jakten på nya verktyg för att bemöta hoten mot det öppna samhället får aldrig bli en ursäkt att införa vilka begränsningar som helst. 
Det gäller att hålla huvudet kallt. Åtgärder som inte alltid minskar risken för nya terrordåd, men som begränsar laglydiga medborgares liv. Det är en farlig väg att gå.

Verkningslösa åtgärder 
I veckan presenterade EU-kommissionen en skärpning av EU:s vapendirektiv. Det kan låta som en rimlig åtgärd för att möta terrorhotet. Det finns rimliga delar i förslaget. 
Men det finns också mycket som varken gör till eller från för att möta terrorhotet. För i stor utsträckning är det faktiskt vanliga jägare och sportskyttar som drabbas av förslaget. Inte terroristerna. 
Terrorister använder inte vanliga jaktvapen. De använder Kalasjnikovs och bomber.
EU-kommissionen föreslår bland annat att vapenlicenser inte ska gälla i mer än fem år. Därefter måste licensen förnyas. Det ska bli förbjudet att göra vapenaffärer på nätet. 
Det kanske kan låta bra för den oinvigde, men faktum är att många begagnade vapen byter ägare på sidor som Blocket och många vapenhandlare eller auktionshus använder sig av nätet för att nå en större kundkrets. Inte minst på landsbygden skulle detta bli ett problem, där det är långt till närmsta vapenhandlare.

Orimligt förslag 
Dessutom vill man förbjuda många halvautomatiska vapen. Kommissionen vill rikta in sig på vapen som kan ha en större kapacitet, det vill säga som kan använda magasin med fler skott än tre. 
På många halvautomatiska jaktvapen går det att byta ut magasinet mot ett som rymmer fler skott, och dessa skulle då förbjudas. Samma sak för sportskyttet. Experter på området menar att det kan handla om 150 000 vapen som måste förverkas bara i Sverige. Det är orimligt.

Pandoras ask 
Men allt är som sagt inte omotiverat. Det finns även en del bra och rimliga åtgärder i kommissionens förslag. Bland annat vill man skärpa kontrollen av illegala vapen, skapa ett gemensamt system för märkning av vapen i syfte att förbättra spårbarheten, förbättra utbytet av information mellan medlemsstater och tuffare regler för pluggning av vapen.
Men min största oro är nog egentligen inte det kommissionen faktiskt föreslår, utan att man genom att öppna upp vapendirektivet öppnar Pandoras ask. 
Kommissionen har begärt en att frågan ska behandlas skyndsamt. I Bryssel talas det nu om att lagen kan vara klubbad och klar redan till jul. 
Det finns en risk att populistiska politiker nu tar tillfället i akt och budar över varandra för att framstå som tuffast mot terrorismen.

Regeringen blundar 
EU-kommissionen har tidigare tittat på åtgärder som skulle vara ännu värre för oss jägare och sportskyttar, som skärpta krav på vapenhantering, förbud att hantera vapen för personer under 18 år och obligatoriska sinnesundersökningar som krav för att överhuvud taget kunna få licens. 
Det finns en överhängande risk att förslag som dessa stoppas in i lagstiftningen under behandlingen.
Det är anmärkningsvärt att regeringen valt att blunda för de konsekvenser det får för Sveriges hundratusentals jägare och sportskyttar när EU nu vill öppna för förändringar i vapenlagstiftningen. 

S valsar med
I Europaparlamentet har socialdemokraterna till och med gått så långt att de välkomnat förslaget och gett sitt stöd både för förbudet mot halvautomatiska vapen och mot webbhandeln som de menar måste införas så snart som möjligt.
Istället för att protestera och ta strid när EU-kommissionen gör livet surt för hundratusentals jägare och sportskyttar väljer regeringen och socialdemokraterna att valsa med för att visa på handlingskraft. 
Trots att stora delar av förslaget faktiskt skjuter vid sidan av målet.
Istället för att ägna oss åt stickspår för att visa handlingskraft efter de hemska terrordåden är det nu viktigt att lägga vår kraft på att stoppa de illegala vapen och sprängmedel som terroristerna faktiskt använder sig av. 
Särskilt de tunga militära automatvapen som inte går att använda till annat än strid. 
Vi får däremot inte behandla vapen för jakt och sportskytte på samma sätt som dessa. Det riskerar tyvärr bara att bli ett hårt slag i luften i kampen mot terrorn.
Christofer Fjellner
Europaparlamentariker (M)

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.