tisdag 23 april

Opinion

Viltskadecenter samordnar och sammanställer resultat från vargforskningen, där bland annat förra vinterns spillningsinventering ingår. Foto: Olle Olsson

Debatt: Viltskadecenter svarar: ”Siffrorna kom från DNA-labbet, inte från oss”

De siffror som presenterades på Nationella rovdjursrådet kom inte från Viltskadecenter, utan inhämtades direkt från DNA-labbet av en tjänsteman på Naturvårdsverket. Det skriver Inga Ängsteg vid Viltskadecenter, i en kommentar till Svensk Jakts artikel ”Varginventering: från ”ingen aning” till glasklara siffror” – och får svar direkt av Svensk Jakts chefredaktör Martin Källberg.

För ordningens skull bad jag ansvarig utgivare ta bort det felaktiga och lätt tramsiga inlägget om ”vad VSC vet och inte vet” angående siffror från den så kallade extra inventeringen av varg som ni jägare bidragit till. Tyvärr ville inte redaktionen ta bort något inlägg så nu kommer

Inga Ängsteg. Foto: Jan Henricson

ytterligare några rader på samma tema. Jag ber om ursäkt till er läsare för detta, jag tänker att det borde finns så mycket annat spännande att skriva om i denna tidning, men spekulationer och möjliga intriger har tydligen fortfarande högt läsarvärde.

Men så här var det: Det fanns en överenskommelse mellan Viltskadecenter (VSC) och Naturvårdsverket (NV) vad gäller dessa resultat från den extra spillningsinventeringen. VSC skulle sammanställa underlaget, vilket var planerat till den här veckan (2 oktober), och sedan redovisa siffrorna till länsstyrelserna och vidare till övriga intressenter.

 

Enskild tjänstemans initiativ

Att sedan en enskild tjänsteman på NV i all hast dagen före mötet med Nationella rovdjursrådet den 27 september valde en annan lösning och själv gjorde en liten snabb sammanställning av siffrorna, efter samtal direkt med ansvarig forskare på DNA-labbet, det är inget som någon på VSC styr över eller kan påverka.

Det var heller inte mycket att orda om innan Svensk Jakts reporter Olle Olsson uppfattade det som ett problem. Det intressanta att skriva om borde vara sakfrågan.

På Nationella rovdjursrådet presenterades alltså inte några siffror från VSC, utan de siffror som visades den 27 september kom direkt från DNA-labbet.

 

Inga Ängsteg

Viltskadecenter SLU

 

Svensk Jakt svarar:

Knappast någon som följt vargfrågan under de senaste decennierna kan ha missat att vargstammens storlek är omdiskuterad och ifrågasatt. Av den anledningen är det viktigt att få tillförlitliga och så korrekta uppskattningar som möjligt.

Martin Källberg. Foto: Olle Olsson

Uppdraget och ansvaret för samordning, utvärdering och sammanställning av inventeringar av de stora rovdjuren har därför, av staten, givits till Viltskadecenter.

 

Hantering som skapar spekulationer

Inga Ängsteg skriver att VSC träffat en överenskommelse med Naturvårdsverket om att inventeringssiffrorna skulle sammanställas och offentliggöras ett visst datum. Siffrorna offentliggjordes sedan tidigare än detta datum, av Naturvårdsverket. Är det verkligen så konstigt att en nyhetsredaktion då ifrågasätter hanteringen? Är det i så fall verkligen Svensk Jakt som gör sig skyldig till att skapa ”spekulationer och intriger”?

Vargfrågan är infekterad. Förtroendet för de myndigheter som är involverade i hanteringen av varg kunde, för att uttrycka sig försiktigt, vara bättre.

Att siffror från varginventeringen släpps ”i förtid” till Naturvårdsverket kan Viltskadecenter inte styra över eller påverka, skriver Inga Ängsteg.

 

Brister i systemet

I så fall: Vad är Viltskadecenters samordningsansvar värt?

Förhoppningsvis har Svensk Jakts rapportering satt fingret på en svaghet i systemet som hanterar varginventeringssiffror. Utifrån en sådan insikt kan ansvariga myndigheter vidta åtgärder för att eliminera sådant, eller så kan man angripa budbäraren. Jag kan bara beklaga att Viltskadecenter väljer det senare alternativet.

 

Martin Källberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare Svensk Jakt

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.