torsdag 13 juni

Opinion

Problemet är att det inte finns någon lag som föreskriver att det ska finnas 450 vargar i Sverige, skriver debattören. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Debatt: ”Antalet vargar kan manipuleras i önskvärd riktning”

Vi har i Sverige ingen lag som föreskriver att vi ska hysa 450 vargar. Antalet kan i stället manipuleras i önskvärd riktning.

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger uppehåller sig i debattinlägget Vi ska genomföra regeringens politik inom ramen för lagen utförligt vid att myndigheten ska utöva sin makt under lagarna. Hans argumenterande torde vara obehövligt, då det troligen inte skulle accepteras att det fattas illegala beslut.

Lag saknas

Problemet är att det inte finns någon lag som föreskriver att det ska finnas 450 vargar i Sverige. Inte heller är det lagstadgat om hur gynnsam bevarandestatus ska beräknas.

Beroende på vilka antaganden och förutsättningar som läggs till grund i utgångsläget kan resultatet bli litet vad som helst, vilket visat sig under årens lopp. Det hela kan manipuleras i önskvärd riktning.

Nya krafter 

Man kan konstatera att Naturvårdsverket styr mot ett antal vargar som är dubbelt så högt som det av riksdagen beslutade. Beslutet ansågs när det togs vara väl underbyggt.

Detta är inte demokratiskt och om man eftersträvar ett paradigmskifte borde en ny generaldirektör få pröva sina krafter.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.