söndag 26 maj

Opinion

Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Vill regeringen döda en folkrörelse med sin hets mot jägare och skyttar?”

Med Polismyndigheten som pådrivande arbetar regeringen med stöd av Liberalerna för att motarbeta en mer än 100-årig folkrörelse. Landets jägare och idrottsskyttar pådyvlas en ökad byråkrati, detaljregleringar och utsätts för ständiga påhopp.

Polismyndigheten har massor av byråkrater som lägger sig i allt från utseendet på jägarnas gevär, till hur stora magasinen ska vara på idrottsskyttarnas målskyttevapen.
Regeringen med sossar och miljöpartister attackerar lagliga vapeninnehav och hittar på nya regler utan rättsligt stöd, som de sedan driver i domstolarna med egna jurister.
Polisen utökar sina befogenheter och överprövar Naturvårdsverkets beslut om vilka jaktvapen som får användas. Tyckare på Polismyndigheten bestämmer vilka vapen som är ”lämpliga” för jakt utifrån utseendet.

 

Polisen som smakdomare

Polismyndigheten tar sig också rätten att vara smakdomare och neka licens om utseendet på jaktvapnet stör tyckaren hos polisen.
Fler och fler kräver att en ny myndighet ska ta över tillståndsärendena från Polisen. Då hoppar ett statsråd i regeringen fram och hotar med att ta ifrån Jägareförbundet det så kallade allmänna uppdraget om riksdagen fattar ett sådant beslut. Hot som drar tankarna till maffiafasoner.
Om en jägare vill ha kolven i en gäll blå färg eller vill ha svartvita schackrutor på framstocken, så borde det få vara vederbörandes ensak och inget som en polistyckare ska bry sig om.

 

Ett sluttande plan

Det har i decennier funnits ett sluttande plan hos Polismyndigheten där gällande lag som grund för beslut alltmera ersatts av subjektiva åsikter, maskerade med vad myndigheten kallar ”allmänna råd”.
Lag är riksdagens beslut, regeringens förordning som måste ha stöd i riksdagsbeslutet, samt myndighetens föreskrifter som måste ha stöd i regeringens förordning.
Men polismyndigheten fattar, i strid med regeringsformen, beslut med allmänna råd som grund. I grunden således olagliga beslut.
Första instans för överklagan, förvaltningsrätten, dömer häpnadsväckande nog ofta med bifall till polismyndighetens beslut även när det saknar laglig grund.

 

Tid för mobilisering

Nu krävs det att jägare och idrottsskyttar i alla skyttegrenar samlar sig i en allmän mobilisering mot rättsrötan inom polisen och mot regeringens och Liberalernas fientliga inställning till en legal och seriös användning av jakt- och skyttevapen.

 

Lars-Kristian Bergh

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.