söndag 5 december

Opinion

Publicerad 9 maj 2018 - 06:15

Debatt

Vi fäller i dag en tredjedel av klövviltstammarna varje år. Hur mycket klövvilt skulle vi ha om fem år om veganismen ska råda? undrar skribenten. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Vad vill veganerna?”

Veganismen är något jag inte förstår. Hur ser den ut i full skala? Finns det någon konsekvensanalys som tittat på de storskaliga effekterna om Sverige och världen blir vegansk?
Förklara för mig, någon som är vegan och vill att alla ska vara det.

Jag har full respekt för dem som inte vill äta kött av olika anledningar. De blir allt fler, åtminstone låter de allt mera, framför allt i media.

En del, ett litet fåtal, blir också allt mer militanta och kan närmast betraktas som kriminella, så dem kan vi lämna därhän. De är som fotbollshuliganer, mest intresserade av att bråka, det är mer ärenden av polisiär natur.

Det jag funderar över är hur vanliga människor tänker sig en framtid när man lyckats omvända alla till att bli veganer, hur kommer den världen se ut?

 

Vad händer om vi slutar jaga?

Om vi börjar med något som ligger mig varmt om hjärtat, jakten. Hur blir det om vi slutar jaga, vilket är ett av målen för veganismen?

Vi fäller i dag en tredjedel av klövviltstammarna varje år. Hur mycket klövvilt skulle vi ha om fem år? Hur stora skador skulle vi få i trafiken, jordbruket och skogen? Förmodligen skulle skogsföryngringen i princip upphöra, skördarna i jordbruket skulle minska drastiskt. Vi hade 2017 hela 61.000 viltolyckor i trafiken, hur många blir det med ohämmad tillväxt?

Vad händer med våra jakthundsraser? De kommer att försvinna in i historien, ingen kommer att avla fram jakthundar som inte får jaga.

Eftersom människan ska avsäga sig sin roll som rovdjur måste den rollen att tas över av de fyra stora rovdjuren som kommer tillåtas att explodera i antal. Hur blir det då? Kommer vi att kunna vistas i naturen över huvud taget?

 

Hur ska maten produceras?

Hur ska vi ha det med fisket, som jag också gillar? Sportfiske såväl som yrkesfiske borde väl då i logikens namn upphöra även det?

Vad kommer att hända med jordbruket? Alla köttdjur, mjölkdjur och höns, kalkoner och ankor skulle försvinna efter ett tag. De går ju knappast att släppa ut i naturen, de klarar sig helt enkelt inte där.

Det kommer således på sikt inte finnas några tamdjur kvar. Hur ska vi då producera alla de proteiner och kolhydrater vi behöver?

Ja, det får nog bli på de stora fälten i södra Sverige, med stöd av konstgödsel. Det finns ju ingen naturgödsel att lägga ut längre.

Klarar vi av att producera mat till vår egen befolkning? Jag vet, det gör vi inte nu heller, men det gjorde vi för inte så länge sedan. Har vi odlingsmark så att det räcker till?

 

Det går inte ihop

Jag läste också att Svenska Naturskyddsföreningen oroar sig för att betesmarker växer igen och att 1.300 arter därför hotas av utrotning. Samtidigt pläderar man för att vi ska äta mindre och bättre kött. Jag får inte ihop det.

Jag har många frågor om hur det är tänkt att en vegansk framtid ska fungera. Blir landet en stor ”rewildad” buskbevuxen ödemark med stora städer som försörjs av inhägnade jordbruksområden vilka förbinds med varandra av inhägnade vägar?

Jag har som sagt, full förståelse för de som inte vill äta kött eller jaga, men hur har ni tänkt att det samhället ska se ut om ni får er vilja igenom?

Hur ser veganismen ut i full skala?

Är det färdigtänkt, finns det någon konsekvensanalys gjord som har tittat på de storskaliga effekterna om Sverige och världen blir vegansk?

 

Björn Isaksson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget