tisdag 21 maj

Opinion

Jaktsabotörer och kriminella organisationer som krokar arm med riksdagsledamöter och politiska partier är ett demokratiskt problem, enligt skribenten. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Vad driver riksdagspartier i jaktfrågor?”

Att Miljöpartiet är emot jakt kan jag ha en viss förståelse för, även om det är förkastligt när riksdagsledamöter demonstrerar tillsammans med organisationer som saboterar jakten. Men vad är det som driver Vänsterpartiet att inta samma hållning?

Saxat ur Svensk Jakt: ”Riksdagsledamöter demonstrerade med jaktsabotörer. Under torsdagen arrangerades Rovdjursmarschen i centrala Stockholm, med demonstrationståg från Humlegården till Sergels torg där 60-talet åhörare fick lyssna på tal av bland annat riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och Rebecka Le Moine (MP).”

 

Riksdagsledamöter demonstrerade med jaktsabotörer

Fri att tycka

Låt mig börja med att säga att jag är glad som lever i ett fritt och demokratiskt samhälle där vi har yttrandefrihet, åsiktsfrihet, fria val, föreningsfrihet och så vidare. Det gäller dock så länge man håller sig inom lagens råmärken.

Det är inte ok att som Hunt Saboteurs Sweden riva och förstöra jakttorn. Det är inte heller ok att de och liknande grupper aktivt går in och stör demokratiskt beslutade jakter på såväl vanligt vilt som jakt på de stora rovdjuren.

 

Inte ensam

Att Miljöpartiets Rebecka Le Moine deltar i ovan nämnda demonstration är inte förvånande, mot bakgrund av vad hon skrivit och sagt.

Le Moine anser att vi bör förbjuda ”nöjesjakt” i Sverige som de gjort i Costa Rica och Colombia. Hon har i flera sammanhang påstått att staten betalar för vår jakt. Vidare:

”I dag är det lagligt att jaga med helikopter.” (I en riksdagsdebatt 2019.)

Om det inte var för den organiserade hatfabrik som finns, och som sponsras av statliga medel.” (I Land Skogsbruk 1 april 2020, angående påstådd tjuvjakt på varg.)

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine är fundamentalistiskt emot all jakt på varg.

 

Gillar inte jägare

Nu är inte Rebecka Le Moine ensam att tycka detta, utan hon har vad jag kan förstå sitt parti med sig. Hon är riksdagsledamot, samt välutbildad med en masterexamen i biologi, ekologi samt naturvård.

Med tanke på det har jag svårt att acceptera hur enkelriktad och lögnaktig hon kan vara i de frågor som engagerar henne. Hon är en god representant för sitt parti i deras negativa uppfattning om oss jägare.

 

Vänsterns uppfattning

Vänsterpartiet då? Riksdagsledamot Jens Holm (V) deltog och talade i samma demonstration, tillsammans med grupper med kriminalitet på agendan. Jag kan politiskt förstå Miljöpartiet i deras drömmar om en natur som sköter sig själv utan ingrepp av människan, men vad är det för mekanism som styr vänstern i deras uppfattning?

De är vad jag kan förstå emot jakt och framförallt jakt på varg.

Är det balkonglåderomantik som styr dem eller är det en tro att det bara är de välbesuttna som har råd att jaga?

 

Enkla förhållanden

Då tycker jag att Jens Holm skulle åka upp till ett jaktlag i en liten by här uppe i norr och få se hur lyxig jakten är…

Slutligen skulle det vara intressant att veta hur mycket Svenska Jägareförbundet forskat i denna politiska fråga som jag tycker borde intressera oss jägare.

 

Roland Heldestad

Lycksele

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.