Debatt: ”Naturvårdsverket underminerar demokratins grundprinciper”

Att ignorera demokratiska beslut är ett allvarligt hot mot vårt samhällssystem. Det är av yttersta vikt att vi höjer kraven på våra folkvalda och myndighetsledare, då de trots allt har fått sitt mandat från folket och måste förtjäna vårt förtroende.

I vår vardag är vi alla ansvariga för våra handlingar och beslut. När vi är anställda inom privata företag eller organisationer, förväntas vi strikt följa de direktiv och beslut som fastställts av styrelsen och cheferna. Om vi medvetet bryter mot dessa riktlinjer kan konsekvenserna vara omedelbara och allvarliga.

På många arbetsplatser ses ett sådant beteende som arbetsvägran, och det kan leda till varningar eller till och med uppsägning.

I direkt strid

Denna grundläggande princip bör även gälla för myndigheter och statliga institutioner. Generaldirektörer och ledare inom myndigheter får inte agera i egenintresse eller i enlighet med personliga övertygelser. Det är deras centrala uppgift att implementera och följa de beslut som har fattats av regeringen och riksdagen, och i förlängningen, av folket.

När myndigheter inte följer dessa beslut riskerar vi att underminera grundprinciperna i vår demokrati.

Fallet med Naturvårdsverket och dess generaldirektör, Björn Risinger, i vargjaktsfrågan är ett tydligt exempel på detta problem. Trots att regeringens beslut om vargpopulationen har kommunicerats klart och tydligt, agerar Naturvårdsverket och Risinger i strid med dessa beslut.

Möjligen avsked

Om jag, i mitt professionella liv, hade valt att öppet motsätta mig min lednings eller bolagsstyrelsens beslut på samma flagranta sätt, skulle jag sannolikt ha blivit varnad eller till och med avskedad för arbetsvägran.

Varför skulle det vara någon annorlunda standard för dem som arbetar inom våra myndigheter?

Det är av yttersta vikt att vår demokrati fungerar på alla nivåer. När myndighetspersonal inte följer de direktiv som har fastställts av våra folkvalda, undermineras förtroendet för hela systemet.

Ansvar måste utkrävas

I en tid när förtroendet för våra institutioner är skört, måste de som innehar makten och ansvariga positioner stå upp för och följa de beslut och riktlinjer som har fastställts.

Det är hög tid att vi håller alla ansvariga enligt samma standard, oavsett deras position eller titel.

De som väljer att inte följa beslut som har fattats av högre instanser måste hållas ansvariga för sina handlingar och deras konsekvenser.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget