torsdag 30 november

Opinion

Det är ofattbart att generaldirektören Björn Risinger på Naturvårdsverket tillsammans med ett antal landshövdingar obstruerar mot regeringens och riksdagens mål med vargstammen, skriver debattören. Foto: Ingemar Pettersson och Martin Källberg

Debatt: ”Regeringen måste avsätta generaldirektören för Naturvårdsverket”

Länsstyrelsernas beslut om vargjakt är en kalldusch för alla de som jagar, de som driver näringar i landsbygd och för de som bor på en vargtät landsbygd. Hoppet som tänts släcktes med ett penndrag. Till glädje för några få, till ilska och uppgivenhet för så många fler.

Det kan inte ha undgått vare sig generaldirektören på Naturvårdsverket Björn Risinger eller landshövdingarna i varglänen vad den politiska viljan har uttryckt. 

Mot den bakgrunden är det ofattbart att det finns en generaldirektör och ett antal landshövdingar som obstruerar mot regeringens och riksdagens mål med vargstammen. 

Genom detta har generaldirektören och en rad landshövdingar visat att deras personliga överväganden anses vara viktigare än vad det demokratiska Sverige beslutat som inriktning.

Regeringen kan inte göra annat än att avsätta en generaldirektör som arbetar efter en egen kompass i stället för att följa den politiska viljan. 

Missat sin uppgift

Hur skulle Sverige se ut om generaldirektörer och landshövdingar utförde ett ledarskap tvärtemot vad de folkvalda beslutat. 

En sådan myndighetschef har inte bara visat dåligt omdöme, vederbörande har dessutom sett sig själv överordnad sin uppdragsgivare. 

Vi ska inte ha ministerstyre, men vi ska heller inte ha generaldirektörer som totalt missat sin uppgift. Gör om, gör rätt och avgå sedan.

Eller än hellre, få hjälp att avgå.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.