onsdag 29 maj

Opinion

Marägarna har enligt skribenten det yttersta ansvaret för hur många vildsvin det ska finnas och hur jakten ska bedrivas. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Markägarna måste ta ansvar i vildsvinsfrågan”

Problemen som vildsvinen orsakar löser man inte genom uttalanden på LRF-stämmor eller genom att hänvisa till politiker eller Jägareförbundet. De kan endast lösas lokalt och regionalt genom att markägarna gemensamt tar sitt ansvar.

I debatten om vildsvinens framfart är det många som hävdar att det i första hand är politikerna och Svenska Jägareförbundet som ska se till att vildsvinsstammen reduceras. De nämner dock sällan eller aldrig markägarna och deras ansvar.

I stället fokuserar de på riksdagen, Naturvårdsverket eller länsstyrelserna, men de skjuter inga vildsvin. Och det gör inte heller Jägareförbundet.

Vildsvin skjuts av jägare av vilka många är markägare. Och ytterst är det markägarna som bestämmer hur många vildsvin som ska skjutas på deras marker, även om jakten är utarrenderad.

 

Svalt intresse för jägarhjälp

Många markägare hinner inte själva jaga tillräckligt ofta. Då kan man till exempel låta ungdomar som saknar jaktmark jaga, eller vända sig till Jägareförbundet som ställer jägare till förfogande för vildsvinsjakt.

När Jägareförbundet gick ut med erbjudandet trodde jag att det skulle bli köbildning. Men det har gått trögt, även om det finns tecken på att efterfrågan på jägarhjälp nu börjar öka.

Ett välkänt problem är dessvärre att många markägare inte vill ha ”främmande” människor på sina marker, trots att de har problem med viltskador och inte hinner jaga tillräckligt mycket själva.

Jag träffar inte så sällan markägare som klagar över skadornas omfattning, men när jag föreslår att de ska bjuda in jägare eller sälja jakter blir det kalla handen. Dessa markägare ställer dessvärre också till med problem för sina grannar.

 

Överväg yrkesjägare

Vildsvinsproblematiken löses inte genom uttalanden på LRF-stämmor eller genom att hänvisa till politiker eller Jägareförbundet. Den kan endast lösas lokalt och regionalt genom att markägarna gemensamt och i samverkan tar sitt ansvar.

LRF har all anledning att engagera sig på ett konkret sätt i denna samverkan, och skulle det behövas fler jägare än de som Jägareförbundet kan erbjuda bör LRF överväga anställning av yrkesjägare í områden där problemen är som störst.

Med tanke på de stora ekonomiska konsekvenserna för medlemmarna är det anmärkningsvärt att LRF förhåller sig så passivt. Det behövs mer verkstad och mindre snack och färre uttalanden.

 

Sören Larsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.