torsdag 21 januari

Opinion

Publicerad 4 april 2019 - 09:59

Debatt

Vårt föreningsliv är en lagstadgad rättighet, en demokratisk möjlighet att få verka tillsammans, samlas kring ett gemensamt intresse som jakt men det kräver också enligt skribenten att vi engagerar oss. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jakten behöver ideella krafter”

Gå på ett möte med din lokala jaktvårdskrets! Ställ frågor, kom med önskemål, engagera dig. Vi behöver fler som tycker, tänker och tillsammans med andra tar ansvar för jaktens framtid.

Att vistas i naturen ligger djupt i folksjälen. Att bedriva jakt och viltvård uppskattas av många människor i Sverige och i Norden.

Vi är ett naturälskande folk, vi har ett grönt livsrum som täcker stora delar av Sverige, kanske påverkar det oss mer än vad vi är medvetna om.

Vad som skiljer ut Sverige och gör vårt land unikt är vår allemansrätt. Rätten är lagbunden och tillgången till skogsmarkens frukter är allas. En fantastisk möjlighet. Givet kommer den med ansvar, som vi tar och tar på allvar.

 

Fantastisk möjlighet

Varför då detta brandtal om allemansrätten? Vårt föreningsliv är en lagstadgad rättighet, en demokratisk möjlighet att få verka tillsammans, samlas kring ett gemensamt intresse.

Ta en kort paus, fundera på vilket samhälle ska vi ha tillsammans!

Det är föga provocerande att säga att de flesta vill ha ett öppet och tillåtande samhälle. Ett samhälle där man har rättigheter och skyldigheter som inte är olika för vem man är, var man är född, vilken bakgrund man har.

Jag vill med detta inlägg sätta ljuset på att vi har en fantastisk möjlighet i och med våra föreningar. Ett föreningsliv som verkar utifrån sina medlemmar, utan kommersiella krafter.

Mötesfriheten är inte självklar i andra delar av världen. Här passar jakten in, din och min jakt, vårt gemensamma intresse.

 

Ansvar för jakten

Passa på att gå på ett möte med din lokala jaktvårdskrets!

Ställ frågor, kom med önskemål, engagera dig. Vi behöver fler som tycker, tänker och driver frågan vidare. Det är din lagstadgade rätt.

Vårt gemensamma ansvar för jaktens framtid ligger i vårt arbete tillsammans. Med ideella krafter.

Information om din jaktvårdskrets arbete hittar du på Svenska Jägareförbundets hemsida. Klicka på ditt län så får du veta mer om vad som händer i din krets.

 

Karl-Mikael Bremer

Vice ordförande

Lidköping Jaktvårdskrets

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget