Publicerad 3 mars 2021 - 11:46

Debatt

”Som jägare förstår man glädjen i att få visa en fin trofé eller att dela med sig av ett jaktminne, men för dem som väljer att inte förstå kan det komma att användas emot oss”, skriver debattören i det här inlägget. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jägarna kanske ska ta ett steg tillbaka från offentlighetens ljus”

Öppenhet och transparens har alltid varit vägen till ökad förståelse mellan olika grupper i samhället. Tack vare de sociala medierna har möjligheterna det blivit större. Rätt använt är sociala medier, och egentligen hela internet, en nästan outsinlig källa till både information och människors olika perspektiv. Men myntet har även en baksida.

Tack vare den öppenhet som offentliga grupper på till exempel Facebook innebär, är det numera enkelt för individer med en mer destruktiv agenda att både få kunskap och göra sina röster hörda.
Med hjälp av en falsk profil är det enkelt för exempelvis jaktmotståndare att samla in namn på jägare. Med hjälp av ett namn och boendeort, som ofta också syns i profilen, kan man sedan ta reda på personers adress, telefonnummer, familjeförhållanden och så vidare.

 

Litet kliv tillbaka

Flertalet ”jättar” inom de sociala medierna har gång efter annan bevisat att man inte bryr sig om den typ av terror som vissa grupperingar ägnar sig åt.
Oavsett antal anmälningar finns många grupper där man uppmuntrar till både våld och sabotage mot jägare kvar.
Tyvärr ses liknande tendenser till nonchalans även bland vår egen polis och ansvariga myndigheter, det är dock en annan diskussion.
Kanske är det dags för jägarkåren att ta ett litet kliv tillbaka och återgå till den anonymitet som ett klassiskt internetforum innebär? Med självvalda användarnamn och möjlighet till en mer skyddad tillvaro.
Åtminstone vid de tillfällen när man vill visa upp bilder på fällt vilt eller diskutera mer känsliga ämnen.

 

Forumens trygghet

Kanske bör vi som jägare i större mån undvika det offentliga ljus som sociala medier innebär, och återgå till forumens trygghet.
Det är fortfarande viktigt att bemöta påståenden samt svara på de frågor som ställs offentligt på till exempel Facebook. Samtidigt är det nog dags att inse att en försvarlig mängd människor är fullkomligt resistenta mot fakta, och väljer att tolka saker på det sätt som passar den egna agendan.

 

Oändligt stort

Som jägare förstår man glädjen i att få visa en fin trofé eller att dela med sig av ett jaktminne, men för dem som väljer att inte förstå kan det komma att användas emot oss. Både mot individer och mot folkrörelsen jakten i stort.
Internet är väl nästan oändligt stort, i likhet med universum. Det gäller bara att hitta rätt plats, och kanske bör vi som jägare hålla oss undan de mest offentliga platserna.
För vår egen skull.

 

Knallkorken

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget