söndag 26 maj

Opinion

I Sveaskogs skogsplantager finns inget utrymme för älgar och andra vilda djur, enligt artikelförfattaren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”I Sveaskogs skogar finns inget utrymme för vilda djur”

Staten, och i förlängningen våra politiker, som har det yttersta ansvaret för Sveaskogs agerande borde styra upp verksamheten i skogsbolaget. Tyvärr har politikerna ingen kunskap om skogsbruket som bedrivits i årtionden, med monokulturer av tall på markerna i större delen av Norrlands inland.

Dessa monokulturer där det inte finns mycket mat till viltet består till största delen av ungskog och medelålders skog. Övriga skogsbolag är inte långt efter.

Det skulle kännas bra att låta kunniga biologer och duktigt skogsfolk analysera läget och tala om att skogen ska användas med förnuft och inte till flygbränsle och till att låta Miljöpartiet säga att skogen ska rädda klimatet.

Om allt som inte blir timmer eller massa ska användas till flygbränsle och biodiesel blir det ingen mat till älgar och andra djur.

 

Hög tid att tänka om

Det är hög tid att Sveaskog erkänner att skogen bolaget eller vi äger är överexploaterad. I Sveaskogs skogar finns inget utrymme för djur som inte har något annat än tall att äta.

Jag minns när tjädern sågs med oblida ögon i början på åttiotalet. Den gick på skaren och åt toppskott på plantor.

Inse att vi måste tänka om när det gäller naturen vi har. Se till att skogsindustrin klarar sig långsiktigt och inte hamnar i Sveaskogs sits.

 

Skogsägare och älgjägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.