fredag 1 mars

Opinion

Om enskilda naturvänner har råd att utfodra älg och annat vilt vintertid så borde även ett statligt företag som Sveaskog klara av det med fortsatt god vinstmarginal, anser artikelförfattaren. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Utfodra i stället för att utrota”

När det inte går som tänkt för staten via Sveaskog, Skogsstyrelsen och övriga intressenter i skogen har de ett gemensamt ordval – utrota. Och det är inget nytt utan så har det varit genom åren.

Samer och renskötseln skulle utrotas. På 1950-talet skulle alla lövträd utrotas med hormoslyr. Det gav tillsammans med övriga tvivelaktiga metoder som effekt att skogsbränder lättare uppstod.

Skogsindustrin, som utgett sig att vara självutnämnda experter på djuruppfödning, gick för ett 30-tal år sedan ut med budskapet till alla jägare: Skjut mer älgkalv så får ni mer älg på era områden.

Med den teorin borde det mesta av alla satta plantor uppryckas för att få en bättre skog och därför behöver vi flera älgar och mera buskörning med skotrar på de enorma kalhyggena för att uppfylla deras egna antaganden.

 

Älgar kan utfodras

På en gård några mil väster om Kiruna har hästar utfodrats med ensilage. Det har lockat dit mellan 60 och 100 älgar. Det har pågått under många år och från början var det endast någon enstaka älg som besökte utfodringsplatsen. Men älgarna har strömmat till och har nu blivit en turistattraktion.

Sveaskog gick i vintras ut med budskapet att 80 älgar skulle utrotas via jakt från helikopter. Detta efter att bolaget utrotat älgens naturliga föda genom kalhyggesbruk och upprättandet av monokulturer med enorma plantage.

Det är dags för Sveaskog och Skogsstyrelsen att bekänna färg och börja utfodra, i stället för att skrika efter utrotning av de stackars djuren som de själva utsatt för hunger och umbäranden.

Utfodring är en både human och nödvändig metod som dessutom ger en inblick i ett naturligt förfarande utan att i första hand gallskrika efter utrotning genom jakt från helikopter.

 

Betalar sig själv

Med den brutala väckarklocka som den hemska coronapandemin utgör, förstår vi bättre hur viktigt skogens skafferi är för oss människor.

Det är nu bevisat att metoden med utfodring fungerar, och som dessutom är humant och djurvänligt.

Kostnaden för denna metod är bara en tusendels promille i jämförelse med skogsindustrins enorma vinstuttag från skogen. Utfodringen betalar sig själv om man beräknar kostnaden på ett par miljoner kronor som helikopterjakten troligtvis kommer att innebära. För dessa pengar kan den största delen av landets alla älgar utfodras.

Har en enskild pensionär råd att utfodra ett 100-tal älgar så måste även staten orka med en sådan utgift. Skogsindustrin har redan, med sina kalhyggesmetoder, för länge sedan tvingat renskötseln till utfodring.

 

LG

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.