lördag 22 juni

Opinion

Hur kan Polisen dra in licenser och beslagta vapen för en människa som utsatts för ett brott, undrar artikelförfattaren. Foto: Mostphotos

Debatt: ”En händelse som angår alla vapenägare”

Hur kan myndigheterna tillåtas dra in licenser och beslagta vapen för en människa som utsatts för ett brott, utan att meddela något om hur länge beslaget varar och vad vederbörande kan göra för att påverka sin situation?

Jag önskar uppmärksamma något som angår alla vapenägare.

Inom vårt viltvårdsområde gjordes ett inbrott i ett hus som ägaren just då använde endast för sitt arbete som snickare och skogsbrukare, plus som bas för all typ av jakt.

Ägaren med familj hade nyligen flyttat till en närbelägen by, men ännu inte flyttat över alla sina föremål. Bland annat stod det godkända vapenskåpet kvar.

Tjuven eller tjuvarna lyckades öppna skåpet och lägga beslag på vapnen.

Ägaren gjorde omgående en polisanmälan och resultatet av den blev att han miste sina licenser per omgående. Utredningen om inbrottet lades ned inom tio dagar.

 

Inga bedömningar

Det jag och kanske fler undrar över är varför Polismyndighet och Förvaltningsrätt tillåts ta licenser från enskilda utan att meddela något mer: till exempel den tid licenserna ska vara förverkade och vad den förfördelade ska göra för att kunna påverka situationen. Det tål att reflektera en del över metoden.

Tydligen görs inga andra bedömningar än att vapenägaren i ett sådant fall inte kunnat förhindra inbrott och stöld. I princip kan mina vapen vara stulna under den tid det tar mig att cykla till och från mataffären. Då är jag en belastad man och följden då bli att vara utan vapenlicenser på obestämd tid.

De annars vanliga personundersökningarna förekommer tydligen inte heller.

 

Moderata vapen

Jag såg förresten i nyhetsflödet att moderatledaren Ulf Kristersson i Strängnäs blivit uppmärksammad för att på grund av glömska gjort att vapenstöld från hans då olåsta vapenförvaring möjlig. Dock slapp han tydligen inbrott i sitt hus och stöld av vapnen.

Vad polisen sedan gjorde kan jag inte med säkerhet säga, men det bör väl ha inneburit indragna licenser och beslag av vapen under icke angiven tidsrymd.

Detta om nu polisens agerande är lika i hela landet, och mot alla dess medborgare.

 

Carl A Olofsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.