Regeringen vill gå längre än vad EU-direktivet kräver, hävdar tre centerpartister i debattartikeln. Det drabbar laglydiga jägare och sportskyttar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: C: ”Vi kämpar för jägare och sportskyttar”

Centerpartiet stred mot EU:s vapendirektiv i Europaparlamentet och kommer att strida mot regeringens förslag till hur det ska infogas i svensk lag i riksdagen. Vi följer vår linje, både på EU-nivå och i Sverige, mot regelkrångel och mot försvårande för människor att leva sina liv.

När EU-parlamentet röstade för det nya vapendirektivet sa Centerpartiet nej. Vi såg vartåt det barkade och att den framförhandlade texten riskerar att orsaka problem för svenska, laglydiga jägare och sportskyttar.

Tyvärr röstade både den svenska regeringen och alltför många parlamentsledamöter för direktivet. Nu när det ska införlivas i svensk lag och riksdagen ska rösta om det finns en stor risk att regeringen vill gå längre än vad EU-direktivet kräver.

Hela poängen med direktivet är, egentligen, att komma åt de som äger illegala vapen för att på så sätt föra kampen mot organiserad brottslighet och terrorism. Grundtanken är därför god och något som Centerpartiet skriver under på helt och hållet.

 

Vanliga svenskar i kläm

Men de som kommer i kläm är vanliga svenskar, som har jakt och skytte som fritidsintresse och livsstil. För där EU säger att licensen för ett klass A-vapen ska kontrolleras en gång var femte år, säger regeringen att den som har ett sådant vapen ska söka om sin licens var femte år.

Där EU säger att ett vapen klassas som klass A när ett för stort magasin sätts in, säger regeringen att alla vapen där ett för stort magasin kan sättas in ska klassas som klass A.

Vilket alltså omkategoriserar en mängd vapen till en kategori som är ”i huvudsak förbjudna”.

Det som händer är alltså att väldigt många jägare och sportskyttar får sina vapen omklassade och tvingas söka om sina vapenlicenser var femte år.

Men Sverige har redan idag licensregister där slagningar och kontroller kan genomföras varje dag. Det är alltså fullt möjligt att utföra de kontroller som EU-direktivet kräver redan idag.

Regeringen vill istället lägga mer administrativ börda på vapenägaren än nödvändigt.

 

Jägarna sköter sig

Centerpartiet kommer alltid att vända sig emot den sortens politik. Vi är helt med på att brottslighet och terrorism måste bekämpas och förebyggas.

Men vi tycker inte att det ska behöva drabba den som sköter sitt vapenägande – vilket de allra flesta jägare och sportskyttar faktiskt gör. I någon mån skapar det här bara känslan av misstänkliggörande.

De problemen verkar ha gått de flesta svenska partier förbi. Centerpartiet stred mot direktivet i Europaparlamentet och kommer att strida mot regeringens förslag i riksdagen.

Vi följer vår linje, både på EU-nivå och i Sverige, mot regelkrångel och mot försvårande för människor att leva sina liv. Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha.

 

Byråkrati och övervakning

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Svenska folket har då en möjlighet att påverka den här typen av frågor. Vill man bort från ingrepp i den privata sfären och inskränkningar i den individuella friheten är Centerpartiet ett starkt alternativ.

Med oss följer den inneboende kraften och strävan mot klåfingrig byråkrati och överdriven övervakning. Både på EU-nivå och i Sverige.

 

Fredrick Federley (C)

europaparlamentariker

Daniel Bäckström (C)

försvarspolitisk talesperson riksdagsledamot

Jonny Cato Hansson (C)

riksdagsledamot

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.