fredag 7 maj

Opinion

Publicerad 1 december 2017 - 06:15

Debatt

”Att rekommendera jägare med andra intressen än skribentens att resa utomlands för att jaga, låter i mina öron ologiskt. Min jaktetik är inte beroende av vilket land jag befinner mig i”, skriver debattören. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Bågjägare skjuter på 15–30 meter”

I debattinlägget Bara halva sanningen om pilbågen förekommer åter stora brister i kunskap om bågjakt. Att ha varit mångårig bågskytt och elittränare av sådan medför inga jaktliga kunskaper.

Exempel på skjutavstånd på 40 meter är inte realistiskt. Bågjägare skjuter på 15–30 meter. Många undersökningar visar på i genomsnitt 18 meter. Det vill säga jämförbart med hagelvapen, för vilka 40 meter är ett för långt avstånd.

En modern jaktbåge har dessutom en relativt flack pilbana upp till nästan 30 meter. Så kallad ”stringjump” (att villebrådet reagerar på ljudet från bågsträngen) är ett i bågjägarkretsar bekant problem, men har med dagens moderna, snabba och tysta bågar blivit relativt litet.

Påståendet att ett skjutet djur inte skulle höra gevärsskottet tyder också på jaktlig oerfarenhet. De flesta påskjutna djuren har en kortare eller längre flyktsträcka, då de troligen är vid fullt medvetande.

 

En liggande cylinder

Analysen av skott uppifrån visar även bristande anatomikunskaper. Något som kan vara påverkan från tävlingsskyttet, där det förekommer vinklade skott, utan att träffområdet på figurerna justerats.

För den oinsatte kan detta enklast förklaras med att man jämför djurkroppen med en liggande cylinder, där pilen ska träffa centrum i denna.

Detta medför visserligen ett något mindre träffområde, vilket alltid är fallet med vinklade skott. Det finns dock inget som tyder på att det skulle medföra några märkbara problem

 

Jaktetiken lika

Påståendet att sårkanalen vid kulskott blir mycket större, kan anses som en sanning med modifikation. Initialt är det nog riktigt, men den drar sedan ihop sig med svullen vävnad och sönderspränga kanter. Detta hämmar i sin tur snabb blödning och därmed följande chockverkan.

Att hänvisa till att vissa djurarter inte finns i Sverige är oförståeligt, då det är storlek och vikt på dessa som har betydelse.

Att sedan rekommendera jägare med andra intressen än skribentens att resa utomlands för att jaga, låter i mina öron ologiskt. Min jaktetik är inte beroende av vilket land jag befinner mig i.

 

Ernst Persson

Nora

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget