Inför vinterjaktsäsongen testar Svensk Jakt fyra jaktliga turskidor. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vi testar rätt turskida för fjälljakten

Premium

Har du tänkt jaga ripa på vintern är turskidor att föredra. Med eller utan stålkant? Det beror på om du jagar med hund eller inte. Vi har testat fyra olika modeller av turskidor. Två med stålkant och två utan.

Att vi valt att testa turskidor utan stålkant beror på att det är dessa skidor som används av de som jagar med hund. Det för att inte riskera skada hundens tassar vid en eventuell sammanstötning utför en fjällbrant. Råkar man av ­misstag köra över hundens tassar med ­stålkantsskidor så kan det bli svåra skador.

Vad ska då jägaren kunna kräva av en bra turskida? Ja, för det första bör den vara lätt att manövrera, kunna ta dig uppför ganska isiga, hårt vindpackade snöbranter och ­klara åkning i lös snö i flack terräng på ­fjället. Här bör poängteras att tur­skidor inte i första hand är gjorda för att ­mestadels skida i djup lössnö, där finns bättre alternativ (en skogsskida i trä).

Lindroth guidar: Vilken jaktskida ska du välja?

I testet har vi därför fokuserat på hur bra skidorna är i den slags terräng som ripjakt i fjällmiljö innebär – alltså kuperad, alpin ­terräng där åkningen innebär ­klättring uppför, åkning i flack terräng, åkning på skrå (det vill säga åkning längs med en höjd­kurva) samt skidåkning nerför brant terräng. Underlaget kan både vara hårt packad snö, lös dito eller isigt. Och förstås utifrån de krav en ripjägare kan ställa på ett par bra turskidor.

De fyra paren får alla godkänt, det är svårt att ställa dem mot varandra i ett jämförande test eftersom de har lite olika egenskaper.

 

Tycke och smak

Vad sedan ditt val faller på är mer en fråga om tycke och smak. En skidmodell visade sig vara bättre i åkning utför, men då hade den i ­gengäld lite sämre resultat i andra del­moment. En annan modell var mycket bra att åka i flack, mer snörik terräng, men hade något sämre egenskaper på hårt underlag.

 

Individuellt val

Sammanfattningsvis är det fyra bra tur­skidor vi testat. Det är de små detaljerna som avgör. Sen är det högst individuellt vilken skida olika jägare trivs bäst med. En del trivs med lite hårdare spann, andra föredrar mjukare skidor – och så vidare.

Testvinnare blir Åsnes Amundsen Fram med 15 av totalt 17 poäng. Det är en mycket bra skida som känns allround. Bra avvägt spann. En skida som klarar testmomenten med bravur.

 

Läs hela testet här (pdf)

 

Så gjorde vi testet:

Vi har testat skidorna under jakt i fjällmiljö under varierande förhållanden.

Dessutom har vi testat skidorna i en slalombacke med hårt packad snö samt hårt och isigt underlag. Vi har testat skidornas egenskaper i såväl branta lutningar som flack och småkuperad terräng.

I testet i slalombacken prövade vi hur väl skidorna svänger, hur de uppträder när du plogar nerför, klättrar på skrå – det vill säga åkning längs med en höjdkurva samt hur de uppträder när du åker nerför på skrå.

Vi testade även hårdheten på skidornas spann i en så kallad Skiselector i en sportaffär.

På Åsnes båda modeller och på Alpinas modell kan du välja längd på skidan, och därmed få en skida med ett spann som någorlunda svarar upp mot din vikt och längd. På Fischers modell kan du bara välja en längd, 189 centimeter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay