Ljuddämpare avsedda för kantantända patroner behöver inte hantera lika stora volymer av krutgaser som andra dämpare. De är därför både mindre och billigare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar ljuddämpare för de klenaste kalibrarna

Premium

Nya regler innebär att vi till slut kan förse alla kulvapen med ljud­dämpare. Det har skapat ett stort intresse för dämpare i allmänhet och små dämpare i synnerhet. Vi har testat åtta ljuddämpare avsedda för kantantända kalibrar.

Det bästa tillfället att skydda hörseln är innan den är förstörd. Därför är det en god idé att utnyttja den nya möjligheten att köpa dämpare till dina vapen utan krånglet med licensansökan. Det gäller även de lite mindre bullriga kulvapnen i klass 3 och 4, där det varit svårt till omöjligt för en vanlig jägare att få licens på en ljuddämpare.

Hur gör jag ren ljuddämparen?

Många jägare resonerar likadant i den här frågan och handlarna säljer ljuddämpare för fullt. Inte minst till de klena kalibrarna som använder kantantända patroner. Specialiserade dämpare för sådana kalibrar är en ny bekantskap för de flesta jägare och tillverkarna har också svarat på efterfrågan med nya modeller.

I det här numret publicerar vi ett test av just den här kategorin ljuddämpare. Det är ett jämförelsevis kompakt test, för det är inte så många egenskaper att studera. Dämpningen är huvudsaken.

Inhyrd mätutrustning

Att mäta skottljud med precision kräver specialiserad utrustning. Vi har hyrt in en mätutrustning av hög kvalitet och vi har sedan genomfört testet enligt en militär standard för mätning av ljudnivåer från ljuddämpade vapen, MIL-STD-1474D. Åtminstone så nära vi kunde (läs under ”Så gjordes testet”).

Så väljer du rätt ljuddämpare

Våra mätningar är alltså inte helt enligt standard. Däremot är de omfattande och ger en stabil bild av hur dämparna står sig gentemot varandra. Även om det alltså är fullt möjligt att våra data skiljer sig något från publicerade data enligt andra tester ska de ge en rättvis bild av den inbördes rangordningen.

Åtta dämpare

Vi har testat åtta ljuddämpare. Förutsättningarna var att de skulle vara gängade 1/2-20 UNF och skjutas på ett vapen i kaliber .17 HMR. Vissa av dämparna hade en front anpassad för .17, andra för .22. Vi har inte värderat det utan jämför dem rakt av.

Ytterligare några ljuddämpare var aktuella, men det är tider av brist och slutsålda lager, så vi fick nöja oss med de här. Även om det inte är alla, så är det de flesta ”rimfiredämpare” på marknaden.

Olika material

Initialt var tanken att testa en ljuddämpare per tillverkare. Vi brukar av praktiska skäl begränsa de flesta tester på det sättet, men den här gången gjorde vi ett undantag. A-Tec har två dämpare för kantantända patroner som är så olika både varandra och övriga dämpare i testet att vi valde att ta med båda. Det handlar om en dämpare med kolfiberskal och en moduldämpare. Nyfikenheten tog överhanden och moduldämparen testades därför både i sin kortaste och längsta konfiguration.

Jägareförbundets jurist: Nya regler för ljuddämpare – det här gäller

Som kuriosa kan nämnas att vi testade skillnaden mellan första skottet ur kall dämpare och övriga skott. Det är en vedertagen sanning att dämpningen ofta är sämre i förstaskottet, men det syntes inte här. Kanske har de små volymerna i dämparna betydelse, eller de små krutgasvolymerna. Men över 63 femskottsserier märktes ingen tendens att förstaskotten avvek på något särskilt sätt. Därför återkommer vi inte mer till den saken.

Ladda hem testet

Läs testet här

Testet kan du även läsa i Svensk Jakts novembernummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay