torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Den här gången testar vi de enögda avståndsmätarna. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar smidiga avståndsmätare

Premium

Den som en gång börjat använda avståndsmätare känner sig ofta naken utan. Inte nog med att de ger klara besked om avstånd där ute där det kan vara riktigt svårt att bedöma själv. De kan dessutom ge en trygghet på vanliga pass, genom att i förväg bekräfta var du har rimliga skotthåll.

En avståndsmätare kan också vara en bra hjälp för den som vill träna sin egen avståndsbedömning. Bedöm först och få facit med en knapptryckning.

Svensk Jakt testar handkikare med avståndsmätare

Vi har tidigare testat handkikare med inbyggda avståndsmätare. Dessa har fördelar jämfört med monokulära avståndsmätare, främst när det gäller optisk prestanda och span­ing. Å andra sidan är de tyngre och avsevärt dyrare, utan att ha övertag i mätprestanda.

Lätta och svåra förhållanden

Den här gången testar vi de enögda mätarna. Testet har gjorts under vårvintern i ­Norrbotten, där det funnits möjlighet att mäta under både lätta och svåra förhållanden. Vi har fokuserat på vilken förmåga avståndsmätarna haft att mäta på vanliga typer av mål, på varierande avstånd och i skiftande väderförhållanden. Det är deras absolut viktigaste uppgift.

Vi testar två kikarsikten med avståndsmätare

Programval som underlättar för skytten har också vägts in. Moderna avståndsmätare kan ha flera användbara finesser. En del har ballistiklösningar som ger dig den korrektion som behövs för att träffa med en given patron på uppmätt avstånd. Det har inte varit fokus för det här testet och har inte bedömts eller poängsatts, men den som är intresserad av den funktionen kan hitta andra modeller med mer eller mindre avancerade kulbanefunktioner på marknaden.

Spaningsoptik

Optiken är inte en särskilt tung poängpost den här gången. De här enheterna är inte i första hand spaningsoptik. Men vi har jämfört dem och det kan ha betydelse, inte minst när du vill mäta avstånd på ett vilt som är svårt att se.

Även om olika jägare har skiftande behov är en sak säker – detta är en ­samling hjälpmedel som trots att de är små kan vara till stor nytta. De är dessutom klart billigare än sina kusiner i handkikarformat. Det finns så klart skillnader mellan de testade produkterna, men det är inte för mycket sagt att alla klarar sin grundläggande uppgift relativt väl.

Ladda hem testet här

Läs testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay