fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 10 december 2018 - 21:20

Vi testar handkikare med avståndsmätare. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar handkikare med avståndsmätare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar handkikare med avståndsmätare

Premium

Handkikaren är ett av jägarens bästa hjälpmedel. Avstånds­mätaren är i vissa situationer oerhört värdefull. Kombinationen är guld värd – om funktionen är god.
Vi har testat åtta handkikare med avståndsmätare.

Utbudet av handkikare med inbyggd avståndsmätare har blivit större bara under de senaste åren. Under 2018 har flera nya modeller lanserats och andra uppdaterats. Det gav oss ett spännande startfält till det här testet. Resultatet är också intressant.

Avståndsmätarna behärskar i de flesta fall normala jaktliga avstånd utmärkt, men det är likafullt tydliga skillnader i prestanda. Den som har ett specialiserat användningsområde i åtanke bör tänka sig för både en och två gånger innan köp. Det är inte så enkelt att dyrast är bäst på allt.

Testet har pågått under lång tid. Med undantag av Leica Geovid HD-B 3000 (som fanns leveransklar först i maj och därför representerades av den ”enögda” Leica CRF 2700-B under den tidiga delen av testet) har var och en av avståndsmätarna varit med på jakt under vinter eller vår, främst på ripjakt och rävjakt på fjället. Under jakt har praktiska detaljer
bedömts; främst hur praktiska och effektiva mätare och linsskydd varit.

 

Testades i snöfall

Under vårvintern gjordes dessutom ett test av mätningar i snöfall. Snöfallet var måttligt tätt. På ungefär 1,5 kilometers avstånd tonade skogen bort i vitt. Mätningarna gjordes mot en stor sten på knappt 300 meter och en annan på drygt 800 meter.

Avståndsmätare brukar prestera mycket olika i nederbörd och det här testet var inget undantag.

En sak ska noteras. Leica Geovid HD-B 3000 fanns inte tillhands under snöfallet. Det gjorde däremot CRF 2700-B. Jag hade fått information om att deras mätenheter var jämnbördiga, men enligt specifikationerna ska CRF 2700-B ha lite kortare räckvidd. Den lyckades inte särskilt bra och det kan inte uteslutas att Geovid skulle ha klarat testet bättre, men det är inte särskilt sannolikt. Skillnaden i prestanda mellan de båda mätarna är inte stor och även tidigare modeller av Geovid har presterat dåligt i snöfall.

Efter jakten har ett antal jämförande tester gjorts, under barmarkssäsong. Det gäller främst avståndsmätarfunktionen, men även optiken.

 

En vinnare – flera tätt bakom

Swarovski EL Range 10x42.

Swarovski EL Range 10×42.

När vi nu rundar av testet har vi en vinnare, men också flera bra modeller tätt efter den. Produkterna i startfältet har både starka och svaga sidor, så för att hitta den som passar dig bäst behöver du fundera igenom dina egna prioriteringar.

Testets vinnare är Swarovski EL Range 10×42. Det är en mycket bra handkikare och avståndsmätare som klarade snöfallet bra. Bäst på svåra mål i vatten. Inte lika packad med mjukvarufinesser som de dyraste konkurrenterna, men gav de säkraste mätningarna i skiftande situationer. Priset för säkerheten är att den kan upplevas lite långsam, eftersom den tar flera mätningar och analyserar dem. Swarovski EL Range fick 40 poäng i vårt test. Maximalt kunde de testade kikarna få 48 poäng.

 

Finns varianter

Var uppmärksam på att det i flera fall finns varianter på den testade avståndsmätaren, med annan förstoring eller objektivdiameter. Det, liksom uppgifter om synfält och ljustransmission, finns att läsa sig till hos tillverkarna. De senare kan vara viktiga uppgifter för en del användare, men vi har fokuserat på de viktigaste egenskaperna för den som spanar över längre avstånd i dagsljus och prioriterar avståndsmätarfunktionen.

Tanken var att testa produkter med samma förstoringsgrad och likartade objektivdiametrar. Vi valde 10x förstoring, eftersom det är ett bra val då det gäller att spana på långa avstånd. Någon finns dock bara i 8x och i några fall fanns inte testexemplar med 10x tillgängliga, så hälften av de testade avståndsmätarna har 8x förstoring. Vi ställde bara kikare med samma förstoringsgrad mot varandra då vi jämförde skärpan i optiken, men jämförde alla på samma villkor som avståndsmätare.

Vi valde mindre objektivöppningar, kring 42 millimeter. Detta eftersom kikare med avståndsmätare i första hand används i mer eller mindre gott dagsljus. Smidighet prioriterades högre än stort ljusinsläpp.

Även i fråga om objektivöppningar varierar startfältet en del, men det har vi inte vägt in i något avseende. De har testats på samma sätt.

Samtliga avståndsmätare i testet drivs av ett CR2-batteri.

 

Ladda hem kikartestet

Ladda hem hela vårt test som pdf genom att klicka på den blå länken här nedan.

Test av kikare med avståndsmätare

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay