tisdag 18 februari

Jakt & prylar

Publicerad 10 december 2018 - 21:20

Vi testar handkikare med avståndsmätare. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar handkikare med avståndsmätare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar handkikare med avståndsmätare

Premium

Handkikaren är ett av jägarens bästa hjälpmedel. Avstånds­mätaren är i vissa situationer oerhört värdefull. Kombinationen är guld värd – om funktionen är god.
Vi har testat åtta handkikare med avståndsmätare.

Utbudet av handkikare med inbyggd avståndsmätare har blivit större bara under de senaste åren. Under 2018 har flera nya modeller lanserats och andra uppdaterats. Det gav oss ett spännande startfält till det här testet. Resultatet är också intressant.

Avståndsmätarna behärskar i de flesta fall normala jaktliga avstånd utmärkt, men det är likafullt tydliga skillnader i prestanda. Den som har ett specialiserat användningsområde i åtanke bör tänka sig för både en och två gånger innan köp. Det är inte så enkelt att dyrast är bäst på allt.

Testet har pågått under lång tid. Med undantag av Leica Geovid HD-B 3000 (som fanns leveransklar först i maj och därför representerades av den ”enögda” Leica CRF 2700-B under den tidiga delen av testet) har var och en av avståndsmätarna varit med på jakt under vinter eller vår, främst på ripjakt och rävjakt på fjället. Under jakt har praktiska detaljer
bedömts; främst hur praktiska och effektiva mätare och linsskydd varit.

 

Testades i snöfall

Under vårvintern gjordes dessutom ett test av mätningar i snöfall. Snöfallet var måttligt tätt. På ungefär 1,5 kilometers avstånd tonade skogen bort i vitt. Mätningarna gjordes mot en stor sten på knappt 300 meter och en annan på drygt 800 meter.

Avståndsmätare brukar prestera mycket olika i nederbörd och det här testet var inget undantag.

En sak ska noteras. Leica Geovid HD-B 3000 fanns inte tillhands under snöfallet. Det gjorde däremot CRF 2700-B. Jag hade fått information om att deras mätenheter var jämnbördiga, men enligt specifikationerna ska CRF 2700-B ha lite kortare räckvidd. Den lyckades inte särskilt bra och det kan inte uteslutas att Geovid skulle ha klarat testet bättre, men det är inte särskilt sannolikt. Skillnaden i prestanda mellan de båda mätarna är inte stor och även tidigare modeller av Geovid har presterat dåligt i snöfall.

Efter jakten har ett antal jämförande tester gjorts, under barmarkssäsong. Det gäller främst avståndsmätarfunktionen, men även optiken.

 

En vinnare – flera tätt bakom

Swarovski EL Range 10x42.

Swarovski EL Range 10×42.

När vi nu rundar av testet har vi en vinnare, men också flera bra modeller tätt efter den. Produkterna i startfältet har både starka och svaga sidor, så för att hitta den som passar dig bäst behöver du fundera igenom dina egna prioriteringar.

Testets vinnare är Swarovski EL Range 10×42. Det är en mycket bra handkikare och avståndsmätare som klarade snöfallet bra. Bäst på svåra mål i vatten. Inte lika packad med mjukvarufinesser som de dyraste konkurrenterna, men gav de säkraste mätningarna i skiftande situationer. Priset för säkerheten är att den kan upplevas lite långsam, eftersom den tar flera mätningar och analyserar dem. Swarovski EL Range fick 40 poäng i vårt test. Maximalt kunde de testade kikarna få 48 poäng.

 

Finns varianter

Var uppmärksam på att det i flera fall finns varianter på den testade avståndsmätaren, med annan förstoring eller objektivdiameter. Det, liksom uppgifter om synfält och ljustransmission, finns att läsa sig till hos tillverkarna. De senare kan vara viktiga uppgifter för en del användare, men vi har fokuserat på de viktigaste egenskaperna för den som spanar över längre avstånd i dagsljus och prioriterar avståndsmätarfunktionen.

Tanken var att testa produkter med samma förstoringsgrad och likartade objektivdiametrar. Vi valde 10x förstoring, eftersom det är ett bra val då det gäller att spana på långa avstånd. Någon finns dock bara i 8x och i några fall fanns inte testexemplar med 10x tillgängliga, så hälften av de testade avståndsmätarna har 8x förstoring. Vi ställde bara kikare med samma förstoringsgrad mot varandra då vi jämförde skärpan i optiken, men jämförde alla på samma villkor som avståndsmätare.

Vi valde mindre objektivöppningar, kring 42 millimeter. Detta eftersom kikare med avståndsmätare i första hand används i mer eller mindre gott dagsljus. Smidighet prioriterades högre än stort ljusinsläpp.

Även i fråga om objektivöppningar varierar startfältet en del, men det har vi inte vägt in i något avseende. De har testats på samma sätt.

Samtliga avståndsmätare i testet drivs av ett CR2-batteri.

 

Ladda hem kikartestet

Ladda hem hela vårt test som pdf genom att klicka på den blå länken här nedan.

Test av kikare med avståndsmätare

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Vet ni alla vad som gäller nu? Jag som jagar uteslutande på åker och fält berörs just nu inte av rådande jakttider som förhindrar gemene man som vakar på åtel och vid foder i skog. Vi som jagar på åker (ej stubbåkrar och foderplatser) får bedriva skyddsjakten som innan. En vän kontaktade jurister på svenska jägarförbundet och jag vill hänvisa till LRFs riktlinjer i detta, för att ge klarhet:

2) Vildsvin, . . som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

1. I en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet

2. På mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling

3. Om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/jakt-och-vilt/information-om-skyddsjakt-pa-vildsvin/

Så. Va inga svinpälsar nu. Låt grisarna lugnt gå på era åtlar. Sitt på åkrar istället. Skjut inte suggorna och skapa inget onödigt lidande.
Tänk också på att suggan vanligen lämnar kullen med nyfödda för att äta efter att ha diat under dagen. Hon går då ensam ut på åkrar och åtlar för att äta. Är ni osäkra är det bättre att fria än att fälla. Skräm henne ordentligt med ljud och ljus för att hindra henne från att återkomma men chansa aldrig på levande djur. Vi behöver samarbete med bönderna, men vi jägare måste också samarbeta. Så låt dem gå på åtlarna med sina små och ostört äta i skogen. Om vi skjuter dem på åkrarna och andra skjuter dem i skogarna, vart ska de då vara? Respektera viltet. Skitjakt kollegor inom jakten. #jakt #jagd #jagt #hunting #vildsvinsjakt #vildsvin #skyddsjakt #nattjakt #wildboarhunting #pighunt #svenskjakt #jägarförbundet #jägare
...

Den där känslan då man ålat sig fram genom snön, hittat en lucka, stoppar andningen och klämmer åt avtryckaren 🎯🦚😍 ...

Gårdagens kvällsmat hemma på #köingegods överträffa förväntningarna!! Harkebab som serverades med husets öl 🐇🌯🍻👌 ...

BLASER R8 Professional Adjustable in .308 Win!
Let me know below in the comments what your choice of rifle is?⬇️👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Del 1
Genomgång av utrustning inför fjälljakt

Fick några frågor efter att jag lade upp en bild på packlistan inför kommande fjälljakt angående bland annat min "Signalpistol" och vad det var
Till och börja med kan jag presentera att detta är mitt "personliga nödkitt" i sin helhet
1st kompass (+karta)
1st nödfilt
1st första förband
2st lysstavar
1st nödraket
1st nödböoss
1st "signalpistol"
6st rökpatroner till signalpistolen
9st gröna signalpatroner till signalpistolen

Utöver listade prylar tillkommer ibland utrustning men detta är den grund jag utgår ifrån vare sig det handlar om jakt, fjällvandring eller kajakpaddling som några exempel
Vad är då "Signalpistolen" för något.
Det är i grunden ingen pistol till att börja med, det är en Komet M15 signalpenna, dessa användes flitigt förr av båtentusiaster men också folk som jobbade inom tele och elnätet, i grunden aldrig avsedd att nyttjas som en "nödraket" pga dess korta räckvidd på Kanske 100M och 30 sekunder brinntid.
Men trotts detta ett helt suveränt verktyg att kunna nyttja i nöd eller kris när man vill kunna signalera till andra jägare, skoteråkare eller fjällräddning.

Skall dock poängteras jag ser signalpistolen endast som ett komplement till nödraketen och nödblosset.

#fjällripa #nextgenhunting #chasse #caza #jagt #jagd #vildmarken #jaktjournalen #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #alfaoutdoor #petzl #taiga
...

Lafayette har ett stort utbud av tillbehör i form av antenner, headsets mm. 👍🏻⁠

Bild jaktgoldens⁠#drevjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt
...

Seek and you will find! ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay