torsdag 29 september

Jakt & prylar

Publicerad 8 oktober 2018 - 21:15

Vi ställer Burris Eliminator III Laserscope och Swarovski dS mot varandra. Foto: Ulf Lindroth

Vi ställer Burris Eliminator III Laserscope och Swarovski dS mot varandra. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar två kikarsikten med avståndsmätare

Premium

Kikarsikten med inbyggd avståndsmätare och automatisk avstånds­kompensation är inte något som behövs till vardagsjakten, men i vissa situationer är det mycket effektivt. Svensk Jakt jämför de två främsta alternativen.

De två produkter som på allvar konkurrerar om jägarnas intresse i den här smala, men intressanta nischen är Burris Eliminator III Laserscope och Swarovski dS.

Den förra finns i två varianter, 3–12×50 och 4–16×50, den senare enbart i 5–25×52.

 

Använd under praktisk jakt

Under vårvintern 2018 använde jag Burris Eliminator III Laserscope 4–16×50 på min .204 Ruger och Swarovski dS 5–25×52 P på en 6,5×55. Främst under rödrävsjakter i fjällen, men även under skytte på stålmål på avstånd ut kring 600 meter. Swarovski dS användes även under en jakt i Namibia.

I grova drag fungerar siktena på samma sätt. När hårkorset ligger på målet trycker du på en knapp.

Du får då dels ett avstånd i siktet, dels en belyst markering av var du ska hålla i höjd för att träffa. Du får också en indikation för hur mycket du skulle behöva korrigera för en given sidvind.

 

Olika styrkor och svagheter

Båda siktena är stora, kring 40 centimeter och runt ett kilo i vikt. De löser sin uppgift på delvis olika sätt och har sina respektive styrkor och svagheter.

Burris Laserscope kostar också mindre än hälften av Swarovski dS. Här ställer vi dem mot varandra.

 

Burris vs Swarovski

Optik (1–10 poäng)

Swarovski har klart bättre skärpa och färgåtergivning, men Burris får godkänt. Ingendera är någon skymningsfantom, eftersom mätanordningen skymmer en del ljus inne i tuben.

Burris 4 poäng

Swarovski 8 poäng

 

Riktmedel (1–10 poäng)

Burris riktmedel X96 är inte medförstorande och har en påtagligt grov centrumstolpe där en diod tänds vid rätt riktpunkt och lyser i 90 sekunder. Swarovskis riktmedel 4A-I är inte heller medförstorande, men avsevärt finare. Det horisontella streck som tänds efter mätning kan ha tre olika tjocklekar, valbara i appen. Informationen från mätning kan visas 40, 60 eller 80 sekunder, även det ett menyval. Anslagsenergin vid målet kan visas. Burris lägsta belysning är irriterande stark i svagt ljus. ­Swarovski har ljusstyrkor som täcker alla förhållanden, men. ingen kan användas med belyst riktmedel utan att mätning sker.

Burris 5 poäng

Swarovski 8 poäng

 

Kulbanefunktion (1–10 poäng)

Båda är lite begränsade i fråga om indata, men beräkningarna är godkända för jaktliga ändamål. Burris programmeras för en kulbana med hjälp av två värden, ballistisk koefficient samt kulbanefallet i tum på 686 meter (750 yards). Burris ger teoretiska riktvärden för väderkorrigering av kulbanan. Swarovski använder kulvikt för beräkning av anslagsenergin samt utgångshastighet, ballistisk koefficient, temperatur och höjd över havet för kulbanan. Siktet mäter och korrigerar för avvikelser i temperatur och lufttryck. Båda siktena ger korrekt avståndskompensering med korrekt indata.

Burris 7 poäng

Swarovski 8 poäng

 

Mätningar (1–10 poäng)

Båda mäter jämförelsevis säkert på mål inom en halv kilometer. Swarovski klarar dock svårare mål än Burris, och oftare i första försöket. I ett lätt snöfall (sikt två kilometer) klarade båda alla testade mål ut till 440 meter. Burris klarade däremot inte en tuva på 607 meter, medan Swarovski gav mätning tre av fem gånger. I samma snöfall hade Burris noll mätningar mot en sten på 862 meter, medan Swarovski tog fem mätningar på fem försök.

Burris 6 poäng

Swarovski 10 poäng

 

Reglage och knappar (1–5 poäng)

Burris har en mätknapp framtill på vardera sidan av siktet och kan passa en sittande skytt. Swarovski har sin mätknapp upptill på okularet och kan passa en liggande skytt. Bådas mätknappar är onödigt svåra att känna med handskar eller frusna fingrar. Burris programmeras med menyknappar, Swarovski via en app, men båda lösningarna är praktiska. Ingendera har verkligt smidiga inskjutningsrattar. Burris parallaxvred på objektivet är opraktiskt och kärvar i kyla, Swarovskis på vänster sida siktet sitter bra men borde ha haft en metergradering för snabba situationer.

Burris 2 poäng

Swarovski 3 poäng

 

System för vindkompensation (1–5 poäng)

Burris riktmedel har punkter ut åt sidorna från stolpen och anger ett decimalvärde för hur många punkter som ger rätt ­kompensation för en ren sidvind på ungefär 4,5 meter per ­sekund. Swarovski tänder armar ut åt sidorna från vald riktpunkt. De har två markeringar som motsvarar rätt kompensation för rak sidvind på tre och sex meter per sekund, eller fem och tio meter per sekund. Båda systemen bygger på att du bedömer vindstyrkan själv men ger sedan en relevant hjälp. Swarovskis är dock klart mer lättanvänt.

Burris 2 poäng

Swarovski 4 poäng

 

Batteriförbrukning (1–5 poäng)

Båda använder ett CR123A-batteri. Burris uppges klara 5.000 mätningar, Swarovski 500 mätningar. Funktionen garanteras bara ner till föga imponerande minus tio grader för båda, men de har klarat betydligt kallare väder utan problem. Att Swarovskins batteriliv är en flaskhals märks dock tydligt.

Burris 4 poäng

Swarovski 1 poäng

 

Totalt slutbetyg

Burris 30 poäng

Swarovski 42 poäng

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay