Swarovski EL Range TA 10×42.

Vägvisande avståndsmätare från Swarovski

Premium

Swarovski har uppdaterat sin handkikare med avstånds­mätare, EL Range, och gett den tillägget TA för Tracking ­Assistance. Det är sällan man ser en ny funktion som är så användbar som just den.

Ulf Lindroth om Swarovski EL Range.

 

Många jägare har sett den gamla Swarovski EL Range och uppskattat den. Den har utmärkt optik och en god förmåga att mäta svåra mål samt genom regn och snöfall. Därför blir det intressant när Swarovski lanserade nästa generation, EL Range TA 10×42 och 8×42.

Den nya modellen mäter på halva tiden jämfört med den gamla, högst en halv sekund i stället för en.

 

Intressant funktion

Liksom de flesta avancerade avståndsmätare i dag har EL Range TA ett kompetent system för att visa avståndskompensation för din valda patron. Funktionen är bra, men långt ifrån unik. Desto intressantare är funktionen ”Tracking Assistance” (TA). Swarovski är så vitt jag vet först att inkludera något sådant i en avståndsmätare.

Swarovski tubkikare – optikpresentation

Avståndsmätaren sparar de tre senaste mätningarna och kan tack vare kompass och gps veta var dessa mätpunkter ligger. Den kan sedan visa dig vägen dit. Det kan hjälpa dig om du tar en omväg till vilt som observerats på avstånd, men också hjälpa dig att hitta fällt vilt.

 

Satellitbild

Finns mobiltäckning kan du öppna tillhörande app och se både din position och målets position på en satellitbild. Där ser du även aktuell noggrannhet i gps-position. Saknas mobiltäckning kan du inte använda appen, men ändå se avstånd till målet i djupled och sidled inne i kikaren.

Å ena sidan är detta i vissa situationer extremt användbart. Å andra sidan är precisionen beroende av att du kalibrerat kompassen i enheten, vilket inte alltid gjort i en handvändning. Räkna med att träna lite med utrustningen innan läget är skarpt.

Detta är en avståndsmätare med optik i toppklass och en välfungerande ballistiklösning, men det som sticker ut är TA-funktionen som är lysande.

 

Läs även

Mer om Swarovski EL Range TA finns att läsa i Svensk Jakts novembernummer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay