tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Optikern och jägaren Niclas Midestad brukar passa på att prata jakt och tipsa om hur kikarsiktet ska ställas in när han gör synundersökning på jagande kunder. Foto: Jan Henricson

Se skarpt med rätt inställt kikarsikte

Premium

När optikern och jägaren Niclas Midestad gör synundersökning på jagande kunder brukar han passa på att fråga hur de gör när de ställer in okularet på sina kikarsikten, för skarpast möjliga bild. Förvånansvärt många vet inte vad han pratar om.

Många jägare riktar kikarsiktet mot skjut­banans älgfigur, en stubbe i skogen eller ett träd och skruvar på okularet tills bilden tycks skarp, andra ändrar inte fabriks­inställningen.

– Det är anmärkningsvärt många jägare som inte känner till att man på de allra flesta kikarsikten kan ställa in skärpan med en anpassningtill den egna synen, och inte bara använda förstoringen för att se bättre, säger Niclas Midestad.

Vi sitter på Eksjönejdens jaktvårdsförenings anläggning Jägaregården och pratar. Det är en strålande dag och Niclas har fyllt bordet med vapen, kikarsikten, glasögon och attiraljer från sitt arbete som optiker.
Att skyttesäsongen har startat på allvar märks väl.

Från både rådjursbana och inskjutningsbana smäller det närmast taktfast. Vi ska snart nog gå dit för att göra allvar av Niclas Midestads råd och tips.

 

Mycket kan göras

Niclas Midestad har jagat sedan han var grabb. När han utbildade sig till optiker var det därför bara naturligt att intressera sig lite extra för kikarsiktets optik: hur synen och ögat fungerar i samband med skytte samt i dåligt ljus.
På jobbet på Optiker Karvik i Eksjö brukar han inte vara sen med att ta reda på om det är en jägare som sitter i stolen för synundersökning.

Enligt Niclas märks det snart nog, och att prata jakt och skytte, syn och optik är inte bara intressant utan också ett sätt att få kunden att koppla av. Dessutom delar han gärna med sig av sina kunskaper.

– Det finns mycket som kan göras för att äldre jägare ska kunna kompensera för att de börjat se sämre. Detsamma gäller för yngre som har glasögon och som vill skärpa synen i samband med skytte ytterligare, och faktiskt även för de med perfekt syn, säger Niclas Midestad.

 

Med en röd burk på skjutvallen och genom att följa optikern Niclas Midestads enkla tips ställs kikarsiktet in till maximal skärpa. Foto: Jan Henricson

Fyra punkter

Att skruva på kikarsiktets okular tills det är en något så när skarp bild är inte särskilt komplicerat. Det är inte Niclas tips för att göra inställningarna för bästa möjliga resultat heller, ska det visa sig.
– Nej, bara man är lite metodisk och följer punkterna nedan går det både snabbt och enkelt, säger han.
Det här är Niclas enkla tillvägagångssätt:

  • Ställ en burk, gärna en röd för kontrastens skull, på inskjutningsvallen eller på cirka 80 meters avstånd om du inte befinner dig på skjutbanan.
  • Lägg studsaren med rejält stöd, ställ siktet på cirka 3x förstoring och vrid okularet i botten åt plushållet.
  • Vrid åt minus tills burken syns skarpt och klart.
  • Vrid ytterligare tre millimeter åt minus.

– Sedan är det klart. De extra millimeterna är för att kompensera för att jägaren spänner ögat vid anläggningen. Det är inte något man tänker på, utan det bara sker, säger Niclas Midestad. Den som gör det hela korrekt märker en tydlig skillnad, särskilt när man vrider siktet till högsta förstoring och bilden förblir knivskarp.

 

Niclas Midestad hjälper Mikael Olander att ställa in kikarsiktets okular. Skillnaden blir tydlig, bilden blir skarpare och synfältet större. Foto: Jan Henricson

Test i praktiken

Med detta var teorin klar, nu gäller det att testa den i praktiken. Vi går till inskjutningsbanan där Mikael Olander skjuter in sin studsare, lyckligt ovetande om att han snart ska bli föremål för Svensk Jakts kontroll av Niclas Midestads metoder.
– Ja, visst har jag ställt in skärpan på okularet. Jag har skruvat tills det sett bra ut, säger Mikael och är genast med på att göra om det på optikervis.
Den röda burken sätts ut nere vid tavlan, och efter bara en kort stunds skruvande på kikarsiktets okular är det klart.
– Det är faktiskt mycket bättre. Inte bara att det blir en skarpare bild, utan synfältet blir större också, säger Mikael när Niclas står bredvid och vrider okularet fram och till­ baka mellan den tidigare inställningen och den nya.
Niclas Midestad nickar instämmande och kontrollerar Mikaels anläggning, som är bra.
– Många tror att kindkontakten och en korrekt anlägg­ning bara gäller för hagelskyttet. Men den är lika viktig när man skjuter med kikarsikte. Ögat är som ett gyro, och vinkeln ska vara så rak som möjligt mellan siktet och ögat för att ljusinsläppet ska bli maximalt.

 

Olika nyanser

Vi fortsätter med att låta Mikael Olander prova de glasögon med särskilda filter som Niclas tagit med till banan. Och Mikael slår direkt fast att han ser bättre.
– Filtren finns i olika färgnyanser som gör att de släpper in olika mängd ljus i ögat, beroende på hur mycket hjälp ögat kräver för att se så bra som möjligt. Filtren kan sättas i bågar som används utanpå glasögon, men också monteras i vanliga glasögon, säger Niclas Midestad.
Helt klart är att man ser betydligt bättre med filter än utan, mellan 10 och 20 procent, enligt Niclas.
– Med det här filtret till exempel, som har beteckningen 511 och som kan sägas vara en allroundmodell, ser lerduvan ut som ett eldklot som far över himlen.

 

Ett portabelt syn­ undersökningskit kan komma till nytta när optikern Niclas Midestad är på jakt­ skyttebanan. Foto: Jan Henricson

På älgpasset

Filter kan också vara till nytta vid jakt när ljuset inte är det bästa, i skymning och gryning.
– Själv använder jag filterglasögon de där disiga och gråa novemberdagarna när det blir som ett töcken över hygget på älgpasset, säger Niclas Midestad. Filter är också till hjälp vid bilkörning i dåligt ljus.
Vanliga skytteglasögon har ofta ett citronfärgat
 glas som gör att man ser klarare. Men om seendet ska förstärkas krävs att det finns en inblandning av orange.
– En jägare med nedsatt syn, kanske till 50–60 procent, får ut mycket av att använda filter, säger Niclas Midestad.
I takt med att Niclas har fått ut sitt budskap, har allt fler börjat höra av sig och frågat om de kan få hjälp med skyttet, eller vad de ska göra för att se bättre.
– Filter är verkligen effektivt. Och man får det till en rimlig kostnad. Ett par bågar med filter som sätts utanpå de vanliga glasögonen kostar under tusenlappen, säger Niclas Midestad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev