onsdag 10 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 31 maj 2014 - 09:07

Swarovski tubkikare – optikpresentation

Swarovski 25-60x65 är en smidig tubkikare men ganska ljussvag. En tung systemkamera som Nikon D3s gav bakvikt medan den lättare Nikon D600 passade bättre. Foto: Mattias Lilja

Den österrikiska optiktillverkaren Swarovski lanserade ganska nyligen en ny serie tubkikare. Vi har testat den minsta av dem, 25-60×65.

 Swarovskis nya tubkikare finns i tre olika storlekar: 25-60×65, 25-60×85 och 30-70×95. Samtliga kan fås med både vinklad eller rak tub. Vilket man föredrar är en smaksak. Vid längre betraktelser mot en och samma plats kanske vinklad tub är att föredra, medan en rak tub är snabbare att rikta in. En nyhet med ATX/STX-­serien är att kikaren består av två moduler, vilket gör att den kan packas ihop till ett nättare format.
Vi har under en tid testat den minsta tubkikaren, 25-60×65 med rak tub. Att vi valde den raka tuben beror på att vi även ville testa att fotografera med kikaren. Till detta krävs en ny­utvecklad objektivmodul som får köpas separat. Handhavandet är enklare och bildkvaliteten bättre än Swarovskis tidigare lösningar.
Kikaren har utan tvekan förstklassig skärpa medan vi upplevde färgerna lite blekare vid en jämförelse med motsvarande optik från Leica. Vi har även testat den mot enklare tubkikare, och där är kvalitetsskillnaden enorm till de dyrares fördel.
Med objektivmodulen monterad på systemkameran kan man använda kikaren som kikare och snabbt montera dit kameran om man vill ta bilder.

Ekonomisk fördel
Bäst prestanda ger kikaren på lite lägre förstoring oavsett om man vill ta bilder eller bara titta. ­Jämfört med kameraobjektiv så ger fotografering genom tubkikaren en betydligt större förstoringsgrad än teleobjektiv. 20 gångers förstoring skulle på en fullformats systemkamera motsvara ett teleobjektiv med en brännvidd om 750 millimeter.
Fördelen med att använda en tubkikare som teleobjektiv är främst ekonomisk. Även om den testade tubkikaren har ett pris kring 25.000 kronor plus objektivmodul om 4.000 kronor, så är det långt billigare än motsvarande teleobjektiv.

Sämre skärpa i kanterna
Ett 800 millimeters objektiv till Nikon kostar 140.000, mot­svarande hos Canon 120.000. Men det finns ändå nackdelar med lösningen. En tubkikare har bra skärpa i mitten men betydligt sämre i kanterna. Med tubkikare är man också hän­visad till manuell fokusering med kikaren och optiken är ljussvag. Att foto­grafera drömbocken i ­skymningsljus låter sig inte ­göras. Fotografera utan ett stabilt stativ är bara att glömma. Den som ägnar sig åt fågel­skådning, fotografering och långhållsskytte kan ändå få stor nytta av en tubkikare av bra kvalitet men personligen hade jag valt en ljusstarkare tub än den testade.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay