fredag 12 april

Jakt & prylar

Många slarvar med rengöring av sin ljuddämpare, vilket leder till kortare livslängd och i värsta fall försämrad precision. Foto: Filip Örnerkrans

Hur gör jag ren ljuddämparen?

Premium

Lovisa: Jag har haft min ljuddämpare i några år nu, men aldrig rengjort den. Mest på grund av att jag inte vet hur jag ska göra. Så hur gör jag och hur ofta bör man rengöra ljud­dämparen?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Du är inte ensam om att inte göra rent ljuddämparen och i värsta fall kan det leda till försämrad precision, så nog är det viktig att hålla efter även ljuddämparen.

Mitt första tips är att alltid ta av ljuddämparen från vapnet och om möjligt skruva isär den efter varje dag du varit på banan eller i skogen. Detta för att eventuell kondens eller vatten ska få torka ur. Vatten och krutrester ­reagerar med aluminium och många dämpare är tillverkade av just det materialet.

Tolv tips för ljuddämparen

Görs inte detta kommer dämparen med tiden definitivt bli svår att få isär, och ibland även svår att få loss från vapnet. Så till rengöringen. Inuti dämp­aren samlas mycket krutrester.

Om dämparen går att skruva isär så gör det. Har du tillgång till ett ultraljudsbad är det mycket bra att lägga ner delarna i det och låta det gå ett bra tag.

Så väljer du rätt ljuddämpare

Har du en dämpare som inte går att ta isär så är det helt avgörande för att ha någon möjlighet att göra rent. Använd därefter solvent/krutlösare i någon form. Borsta/skrapa sedan rent överallt du kommer åt. Detta kan kräva upprepade behandlingar om det sitter kraftiga avlagringar.

Viktigt är naturligtvis att också borsta ur loppet i dämparen. När dämparen är ren och du ska återmontera är det viktigt att lägga lämpligt fett på alla gängor, även på pipgängan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay