söndag 19 september

Jakt & prylar

Publicerad 15 juni 2017 - 13:32

Ljuddämparen sparar inte bara hörseln utan dämpar rekylen och underlättar precisionsskytte. Här får du några tips som underlättar livet med dämpare. Foto: Ulf Lindroth

Tolv tips för ljuddämparen

Premium

Ljuddämpare är på det hela taget lätta att sköta. Men vissa saker bör man tänka på.
Vi har pratat med de svenska ljuddämpar­tillverkarna Aimsport, Stalon och VMAC och ställt samman ett dussin tips som ­underlättar jaktlivet med ljuddämpare.

1. Låt ett proffs montera

Pipan ska gängas så att dämparen är parallell med loppet, inte med pipans ytterprofil. Slarv med detta är en av de vanligaste orsakerna till problem med en nymonterad dämpare. Anlita ett proffs.

En eventuell bussning bör ha en halv millimeters marginal till pipan. Annars kan den klämma ifall loppet inte är perfekt centrerat i pipan. Det kan orsaka precisionsproblem.

Gängan ska helst väljas minst två millimeter mindre än pipprofilen, eftersom stålkanten som bildas har en viktig uppgift i att rikta den monterade dämparen.

 

2. Gänga försiktigt

När du monterar en dämpare ska gängan inte kärva. Avbryt i så fall genast. Särskilt om du tvingar ihop rostfritt stål mot rostfritt stål kan gängorna skära ihop så att de inte går att få isär. Kärvar en ny dämpare tyder det på felaktiga toleranser på gängorna. Returnera arbetet.

Om du märker att en teleskopisk dämpare ”wobblar” lite då den skruvas på, eller går tyngre på varje kvarts- eller halvvarv, kan det tyda på att bussningen baktill har för små toleranser mot pipan. Det åtgärdas enklast genom att bussningen vidgas en aning.

 

3. Felsök genast

En studsare ska skjuta minst lika bra med dämpare som utan. Om du märk-er onormal spridning vid de första skotten med en ny dämpare – avbryt! Det kommer inte att gå bättre efter fler skott.

Provskjut utan dämpare. Blir träffbilderna fortfarande lika stora ligger felet i vapnet. Se efter om kröningen blivit skadad, kontrolldra skruvar och se efter att pipan inte klämmer mot förstocken.

Skjuter vapnet enbart dåligt med dämpare måste du granska dämparmynningen. En synlig deformation, diskreta kopparblänk eller små streck tyder på att kulorna snuddar i kanten. I så fall måste pipans gängning göras om.

Saknas tecken på kontakt kula/dämpare kan du ta bort eventuell bussning och provskjuta utan den. Skjuter vapnet bra utan bussning tyder det på att den ligger an mot pipan och behöver vidgas en aning.

 

4. Dra åt dämparen

Om ett vapen med en beprövad dämpare plötsligt börjar skjuta dåligt på bana ska din första instinkt vara att kontrolldra dämparen. Pipans räffling gör att vapnet påbörjar en
liten vridrörelse i varje skott och efter ett antal skott kan det räcka för att dämparen ska gänga loss. Det syns genast på precisionen.

Men bränn dig inte. Dämparen kan vara mycket het.

 

5. Hantera värme

En varm dämpare ger ett värmeflimmer som kan omöjliggöra precisionsskytte. Ett så kallat mirageband över dämpare och pipa kan styra undan en del av varmluften. Friliggande kolfiberskal kan ge en viss hjälp.

Neoprenstrumpor är ett skydd för dämparen, men inte ett värmeskydd. De kan smälta i höga temperaturer. De försämrar också avkylningen och kan leda till högre innertemperaturer i dämparen. Generellt påverkar allt som kapslar in dämparen avkylningen och ska användas med försiktighet. Hög värme är dämparens värsta fiende.

Var försiktig med exempelvis snabbt skytte på skjutbiograf ifall du inte har en dämpare som uttryckligen är gjord för att klara sådant skytte.

Kallt vatten kan användas för att kyla dämparen, gärna med hjälp av en blomspruta. Snö fungerar också, däremot kan kylspray skada vissa ytbehandlingar.

Värmeflimmer kan inte undvikas helt. Planera ditt skytte utifrån det.

 

6. Lossa och torka dämparen

En ljuddämpare är som regel tålig. Men kombinationen krutrester och fukt är starkt korroderande och kan skada såväl dämparen som pipans mynning. Därför ska du ta som regel att alltid ta av dämparen efter skjutning eller jakt. Torka av vapnets mynning och lägg dämparen varmt och torrt så att den får torka ur.

 

7. Vårda gängorna

Om du smörjer gängorna med värmetålig gängpasta eller andra lämpliga smörjmedel undviker du att gängorna fastnar. Annars kan de i värsta fall bli omöjliga att få isär.

Metallpastor kan skapa galvaniska strömmar som bidrar till korrosion, så välj rätt produkt. Superlube, Multis complex litiumfett och Penetro krypolja PTFE&Moly är några fungerande produkter.

Om gängorna är svåra att få isär kan du behöva ta i. Två enkla filteravdragare som du kan köpa på Biltema kan ge den extra kraft som behövs.

 

Det är inte ovanligt att någon skytt drabbas av plötsliga precisionsproblem när det skjuts mycket med dämpare. Den vanligaste orsaken är att dämparen gängat loss en aning. Foto: Ulf Lindroth

 

8. Rengör efter behov

Krutrester avlagras sakta men säkert i ljuddämparen. Problemet är inte kritiskt. En ren dämpare blir faktiskt mer effektiv när den fått ett tunt
lager krutrester. Men fylls hålrummen så minskar dämpningseffekten.

Krutavlagringar kan bli grönaktiga, men de är inte mer skadliga för den skull. Vill du ta bort dem kan du spraya krutsolvent i dämparen, låta den stå en stund och sedan skölja ur solvent och krutrester med T-sprit. Men i vissa fall måste krutresterna skrapas bort.

En vanlig jägare kan välja att ignorera krutresterna, men den som skjuter mycket bör göra en rengöring ibland. Tävlingsskytten vars vapen ligger nära en viktgräns måste faktiskt hålla koll på dämparens viktökning.

 

9. Ren kulkanal minimikravet

Även den som bestämt sig för att inte ta hela kampen mot krutresterna måste hålla rent där kulan ska flyga.

Normalt kan det räcka att rensa med en kopparborste någon gång per år. Kika därefter igenom dämparen och kontrollera att det inte finns kvar något ”skägg” som sticker in från bafflarna. Det kan i så fall brotschas bort försiktigt med en borr. Mest utsatt är baffeln närmast pipmynningen.

 

Krutavlagringar sker alltid inuti dämparen. Man kan avlägsna dem med kontinuerlig vård, men om man låter dämparen torka efter skjutning är det inget stort problem. Denna Stalon Compact hade använts cirka 18.000 skott på skjutbio.

10. Räkna med ändrat träffläge

Som regel har studsare olika träffläge med och utan dämpare. Räkna inte med att kunna växla mellan skytte med och utan dämpare, särskilt inte om du är småviltjägare med höga precisionskrav.

Eftersom ljuddämparen minskar vapnets rekylrörelse träffar du oftast lägre med dämpare – mynningen slår inte upp lika kraftigt.

Dämparen förändrar även pipsvängningarna, så du kan mycket väl få träfflägesförändringar även i sidled. Dämpningen av rekylrörelse och pipsvängningar gör att träffbilderna brukar bli tätare med ljuddämpare.

 

11. Utgångshastigheten ökar

Många undrar om utgångshastigheten minskar med ljuddämpare. Det gör den inte. Skillnaden är oftast obetydlig, men om något så ökar utgångshastigheten. 5–15 m/s är inte ovanligt.

Förklaringen är att krutgaserna som skjuter kulan ur pipan fortsätter att öka dess fart ytterligare en liten bit efter att den lämnat mynningen.

 

12. ”Repor” kan ofta tvättas bort

Många dämpare har en ytbehandling av aluminiumoxid. Det är ett extremt hårt material. Om dämparen efter en tid ser repig ut så beror det som regel bara på att andra föremål skrapat av material mot dämparen. Rengör du en ”repig” dämpare med exempelvis 5-56 blir den ofta som ny, men läs manualen så du ser vilket lösningsmedel som gäller på just din dämpare.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

🌲👑
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #älg #moose #alces #alcesalces #skogenskonung #älgkalv #jämställdviltförvaltning #sörmland #naturephoto #hyltejaktolantman #jaktmedhylte #nikon #nikonsweden #nikoncoolpixb700 #kvinnligafotografer jagareforbundet #naturephotography #wildlifephotography #svenskjakt #kvinnligajägare #tjejersomjagar
...

Deer in forest ☀️ #deer #deers #kronhjort #kron #wildanimals #wildlife #forestlife #ig_deer #lovenature #naturelover #naturecapture #atumncolors #fall #nature #natur #canonnature #canonnaturephotography #nordicnature #scandinaviannature #huntingseason #jakt #jäger #jagd #svenskjakt #jägarförbundet #naturegeography #naturkompaniet #fjallraven #wildness #weekend ...

Deer in forest ☀️ #deer #deers #kronhjort #kron #wildanimals #wildlife #forestlife #ig_deer #lovenature #naturelover #naturecapture #atumncolors #fall #nature #natur #canonnature #canonnaturephotography #nordicnature #scandinaviannature #huntingseason #jakt #jäger #jagd #svenskjakt #jägarförbundet #naturegeography #naturkompaniet #fjallraven #wildness #weekend ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay