söndag 26 maj

Jakt & prylar

det_vilda_koket2

Skogens outtömliga skafferi

Premium

Naturens skafferi består av så mycket mer än vilt, svamp och bär. Boken Det vilda köket inspirerar till att plocka örter och blad som kan användas i matlagning.

Nästa vår ska jag bli mycket bättre på att ta tillvara allt grönt som växer runt knuten. Nässlor, kirskål, maskrosblad och björkblad ska användas på olika sätt i köket. Kanske kan jag hitta ramslök och löktrav en bit ut i skogen. Harsyra finns det i mängder. Lind, alm, gran och tall kan användas på olika sätt.Det är bara att börja plocka!
Det vilda köket är en inspirationsbok med bilder, teckningar, tips, recept och en och annan varning för vad en ätlig växt kan förväxlas med, som inte vore bra att stoppa i sig.Förvaringsalternativ som torkning, frysning och konservering gås igenom, liksom vad som kan plockas under de olika årstiderna.
Vissa växter har kort säsong eller blir mindre goda när de inte längre är späda, men det gör ju inget, de kommer igen nästa år.Nu under hösten går det fint att plocka backtimjan, späda blad av brännässla, kirskål och spansk körvel, kvanne (rot) och nypon.
Det vilda köket är skriven av herbalisten Lisen Sundgren och kocken Rune Kalf-Hansen, med fotografier av Charlotte Gawell. Teckningarna är gjorda av formgivaren Kristin Lidström. Den är utgiven av Bonnier Fakta och kan köpas häftad för cirka 100 kronor på Adlibris och bokus.com, eller laddas ner som e-bok för cirka 60 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay