torsdag 18 april

Jakt & prylar

Foto: Privat

Jaktliga vykort med proveniens

Jan Weibring har skickat vykort till Svensk Jakt. Och det är inte vilka vykort som helst, utan två som Svenska Jägareförbundet lät trycka för många år sedan.

Jan Weibring berättar:

– Hittade dessa i ett vykortsalbum från min barndom. Det är min pappa Sten Weibring, född 1911 och mångårig medlem i Svenska Jägareförbundet, som är den som sparat vykorten till eftervärlden. De är oskrivna och intakta. Tydligen var samlande av vykort då inte helt ovanligt eftersom det står ”vykortsalbum” på albumet som dessutom innehåller ett stort antal andra spektakulära vykort.

 

Foto: Privat

Albumet är från tidigt 1950-tal utifrån andra daterade vykort monterade både före och efter dessa två från Svenska Jägareförbundet.

– Kanske betyder 35 som står på korten att det är årtalet då de trycktes? De föreställer förbjuden andjakt från motorbåt respektive en katt som tagit en harunge. De är försedda med förklarande text på ett upplysande sätt.

 

Se fler vykort

Tecknare av vykorten var Knut Stangenberg som Jan Henricson skrev om i Svensk Jakt 5-2006.

Foto: Privat

Om tecknaren

Tecknaren Knut Stangenberg (1871–1955) var skämt-, karikatyr- och serietecknare. Han arbetade som tidningstecknare och bokillustratör, bland annat av böcker med jakthistorier. Det konstnärliga intresset hade väckts genom umgänge med Bruno Liljefors. Stangenberg finns representerad på Nationalmuseum.

Källa: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay