tisdag 24 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 14 september 2016 - 08:36

Kronhjortar. Foto: Josefin Nilsson

Naturens vinnare och förlorare

Djurvärlden förändras hela tiden. Några arter vinner, andra förlorar. Ibland beror det på oss människor, ibland på andra faktorer.

Så introduceras Naturfotografernas utställning som nu visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, med bilder på bland annat kronhjort, ejder och storspov samt uppgifter om huruvida arten ökar eller sjunker.
Utställningens titel ”Vinnare och förlorare i svensk natur” väcker också frågor – vilka är egentligen vinnarna och förlorarna? Är det vi människor, den biologiska mångfalden, skogsbruket, eller enbart artens numerär?
Vi lever i antropocen – människans tidsålder. Det är således vi som bestämmer vilka arter som ska få leva och inte, vilken miljö, natur och landskap vi ska ha. Hur många arter som gått förlorade sedan människan fick sin dominerande position vet ingen. Våra aktiviteter för att få en högre levnadsstandard har utlöst en dramatisk klimatförändring. Påverkar vi en viss arts levnadsbetingelser får det konsekvenser även för andra arter.
Ett sätt att ge viltet ett värde och intresse är att jaga det. Då lär man sig gärna mer om arten, dokumenterar fällda djur och ser till att det finns bra livsmiljöer – man vårdar det helt enkelt.
Naturfotograferna, Naturhistoriska riksmuseet och vi jägare har här samma målsättning; att se och skapa intresse för den natur vi älskar. Utställningens bilder kan hjälpa oss se vad som händer och förstå vikten av att vara rädd om naturen.

Christina Nilson-Dag
Informationsansvarig,
Svenska Jägareförbundet

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Fasanjakt med stående hund
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Jompen, Pierre, Mats och Christoffer ger sig ut på fasanjakt med stående hund. Vi befinner oss utan för Strängnäs och Jompen har som vanligt ngt fuffens för sig. (41) Inlägget Fasanjakt med stående hund dök först upp på JaktPlay. […]

   • 20taggare
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    20taggare skjuts för Doris. (434) Inlägget 20taggare dök först upp på JaktPlay. […]

   • Snygg dokumentär om älgjakt
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Suverän tolkning av älgjakt där filmaren Niklas Nilsson fångat känslan i jakten perfekt. (4891) Inlägget Snygg dokumentär om älgjakt dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jaktfilm.se
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Välkomna som medlemmar på Jaktfilm.se – Din rörliga jaktkanal på nätet. Här ser du samtliga filmer i jaktfilmsserierna Jakt & Jägarliv, Dianas Stigar och Jaktlust … (1597) Inlägget Jaktfilm.se dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jätteälg skjuts med pilbåge (USA)
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Real life moose hunting experience caught on video. (5778) Inlägget Jätteälg skjuts med pilbåge (USA) dök först upp på JaktPlay. […]