Kronhjortar. Foto: Josefin Nilsson

Naturens vinnare och förlorare

Djurvärlden förändras hela tiden. Några arter vinner, andra förlorar. Ibland beror det på oss människor, ibland på andra faktorer.

Så introduceras Naturfotografernas utställning som nu visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, med bilder på bland annat kronhjort, ejder och storspov samt uppgifter om huruvida arten ökar eller sjunker.
Utställningens titel ”Vinnare och förlorare i svensk natur” väcker också frågor – vilka är egentligen vinnarna och förlorarna? Är det vi människor, den biologiska mångfalden, skogsbruket, eller enbart artens numerär?
Vi lever i antropocen – människans tidsålder. Det är således vi som bestämmer vilka arter som ska få leva och inte, vilken miljö, natur och landskap vi ska ha. Hur många arter som gått förlorade sedan människan fick sin dominerande position vet ingen. Våra aktiviteter för att få en högre levnadsstandard har utlöst en dramatisk klimatförändring. Påverkar vi en viss arts levnadsbetingelser får det konsekvenser även för andra arter.
Ett sätt att ge viltet ett värde och intresse är att jaga det. Då lär man sig gärna mer om arten, dokumenterar fällda djur och ser till att det finns bra livsmiljöer – man vårdar det helt enkelt.
Naturfotograferna, Naturhistoriska riksmuseet och vi jägare har här samma målsättning; att se och skapa intresse för den natur vi älskar. Utställningens bilder kan hjälpa oss se vad som händer och förstå vikten av att vara rädd om naturen.

Christina Nilson-Dag
Informationsansvarig,
Svenska Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay