tisdag 28 maj

Jakt & prylar

Jan Weenix målning från år 1684 föreställer en spaniel och ett antal nedlagda fåglar samt vapnet, vid en trädgårdsfontän. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Nationalmuseum köper känd jaktmålning

Nationalmuseum har förvärvat ett stort och mästerligt utfört jaktstilleben från 1684 av den holländske barockmålaren Jan Weenix. Målningen har tillhört diplomaten och samlaren Karl Bergsten och har nu återförenats med de delar av hans stora konstsamling som sedan tidigare finns i museets ägo.

Jan Weenix (1640–1719) var en mycket framgångsrik målare, berömd för sina stilleben och jaktscener. Weenix tidigaste målningar från 1660-talet föreställer genrescener i italienska fantasilandskap eller orientaliska hamnar, allt baserat på exempel ur faderns produktion. Från 1680 övergav han successivt dessa populära teman och ägnade sig åt de jakt- och blomsterstilleben för vilka han blev berömd.
I 1600-talets Holland fanns en stor efterfrågan på målningar med jakttroféer. Jakt var en kunglig och aristokratisk favoritsysselsättning, hårt reglerad och till och med olaglig för den framväxande borgerligheten. Man tror därför att förmögna borgare köpte jaktstilleben för att uppnå ett mått av social prestige.
Den nu förvärvade målningen härrör från affärsmannen och generalkonsuln Karl Bergstens (1869–1953) välkända samling i Villa Dagmar på Djurgården i Stockholm. Förvärvet har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från Axel och Nora Lundgrens donationsmedel samt från Wirosfonden.

Fakta

Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk, för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay