fredag 17 januari

Jakt & prylar

Publicerad 9 januari 2017 - 12:04

Ett drama i vårnaturen där räven, kanske en hona på väg till lyan och de väntande valparna, efter en framgångsrik jakt ilsket attackeras av kråkorna.
Skogsfågeljakt med stående fågelhund. En tiondels sekund senare är tjädertuppen upphunnen av hagelsvärmen.
Gråhundar har ställt älgtjuren.

Lindorm Liljefors – Storjägaren och viltmålaren

Lindorm Liljefors var en hängiven jägare och naturmänniska, men han var också den talangfulle och skicklige konstnären som ständigt fick finna sig i att bli jämförd med sin far, den store och världskände Bruno Liljefors.

Lindorm Liljefors.

Lindorm Liljefors.

Lindorm Liljefors föddes 1909 och var barn till Bruno och Signe Liljefors, Brunos andra hustru, och han blev helt klart begåvad med samma konstnärliga talang som sin far, men också med samma känsla och kärlek till naturen, både den vilda naturen – skogen – och det mer kulturpräglade odlingslandskapet.

Lindorm fick chans att utveckla sin konstnärliga talang på Konsthögskolan i Stockholm under åren 1928 till 1933. ­Sedan bar det av till Frankrike som ­traditionen bjöd för den tidens unga konstnärer.

 

Längtade till naturen

Men det blev inte någon längre vistelse i Frankrike. Han ville hem till den kära uppländska naturen. Lindorm växte upp i Stockholms skärgård och Österbybruk, och nu hittade han, mellan Skyttorp och Österbybruk, torpet Bockbol. Där inrättade han sin ateljé, men torpet blev också centrum för Lindorms jägarmässiga aktiviteter.

Här anlade han också en våtmark för att på första parkett kunna studera änder och andra våtmarksfåglar. För att göra det bekvämt höjde han benen på sängen så han kunde ligga där och studera fågellivet genom övervåningens stora fönster.

Han hade ett närmast vetenskapligt förhållningssätt när naturen skulle studeras, tog sig gärna an vilda djur för att kunna studera dem närmare, och han engagerade sig i berguvsprojektet, men fick ta hjälp för att fånga levande duvor att mata berguvarna med.

Jaktelever hade han flera till sin hjälp, få fann dock nåd inför hans krävande ögon. En favorit blev Stephan Ackerstierna, viltmästaren som gärna framhåller Lindorm som sin jaktliga mentor.

 

”Halv” ålänning

Lindorm Liljefors hade också nära kontakt­er med Åland. De utvecklades med tiden så mycket att han fick bygga ett hus där, vilket i sin tur gjorde att han kunde ta del av den åländska vårjakten på sjöfågel. Fyra fruar hade Lindorm. Om den fjärde, Marianne, född Barth, brukade Lindorm säga ”hon är en av de bästa fruar jag haft”.

Många av de fantastiska målningarna med sträckande sjöfågel, eller fåglar som kommer in för att slå på grunda vatten, kommer från besöken i den åländska ­skärgården. Några av Lindorm Liljefors allra bästa konstverk är just en del av dessa sjöfågelmålningar där man ofta bara anar att i förhåll ligger jägarna i skåren.

 

Väldigt produktiv

Lindorm Liljefors var väldigt produktiv – problemet är möjligen att han ibland tappade skärpan i målningarna, han blev lite ojämn. Ofta åkte han på jaktturnéer med bilen fylld av målningar som skulle levereras till konsthandlare runt om i landet.

I sina bästa stunder var Lindorm Liljefors en fantastisk skildrare av naturen, oftast med jaktlig dramatik i centrum med gråhundar som ställer älgar, ibland även med en smygande jägare någonstans i bilden, eller älgar som flyr undan förföljande hundar ner i vilda vattendrag där bogen plöjer fram som fören på en snabb båt och åstadkommer skummande bogsvall.

Det kan också vara en precis stött räv som far iväg ur legan eller till och med en skjuten räv med stövaren i antågande. Stövaren kunde vara en hamilton eller kanske en blandras mellan hamilton och beagle eftersom Lindorm försökte avla fram en egen stövarras med namnet ormbo­stövare. Det gick sådär och efter Lindorms död 1985 tog dessa avelsexperiment slut.

För omgivningen framstod han oftast som konstnären som stod i skuggan av den store Bruno, men enligt döttrarna Astrid och Vera klagade han själv aldrig på det, utan han högaktade och beundrade alltid sin far. Och som skildrare av jakt stod han inte sin far långt efter.

Bertil Lundvik

Svenska Jaktkonstnärer tio-i-topp

2. Lindorm Liljefors. Född 1909 i Ytterjärna i Sörmland. Död 1985 i Uppsala.

3. Göran Löfwing. Född 1971 i Sätuna. Bosatt i Hornborga Persberg.

4. Gunnar Brusewitz. Född 1924 på Ekerö. Död 2004 på Lisinge.

5. Roland Jonsson. Född 1958 och bosatt i Almunge några mil sydost om Uppsala.

6. Harald Grennard. 1919–2011. Konstnär, illustratör och jägare.

7. Jaroslav Chudy. Född 1948 i Slovakien. Bosatt i Norrköping.

8. Rolf Svensson. 1945–. Tecknare, illustratör, viltskåd­are och jägare.

9. Harald Wiberg. 1908–1986. Folkkär tecknare av den svenska faunan och jakten.

10. David Klöcker Ehrenstrahl. 1628–1698. Hov­målare, ansedd som den svenska målarkonstens fader.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

#walterhansson fortsätter att skaffa sig nya erfarenheter i skogen hela tiden. Dom senaste 14 dagarna har jag släppt han lite hårdare (10 såtar) för att ge honom mer rutin, vilket har resulterat i att det har skjutits några dovvilt, vildsvin och rådjur för honom.
Idag bjöd han på flera fina drev på dovvilt och rådjur👍( En 🐇jäkel drev han också 😡😡 )
Extra trevligt idag när Walter driver ut en dovkalv i pass efter ca 700-800m och skytten träffar lågt i framben. Man vet aldrig riktigt vad en unghundar hittar på då, men han fortsätter driva och efter en liten runda på 300-400m blir det ståndskall ca 200m ifrån skytten.
Då husse själv va en bit bort så fick en annan passkytt som satt nära ta sig dit och avsluta det hela💥🦌👍 (Nöjd husse och trött hund😋)
...

Jag längtar redan tillbaka till sydligare jaktmarker, exklusivare viltslag och spännande jakter.
Här slår jag följe med far och son Lantz till första passet i första såten. Och vilken start jag fick på drevjakten!
bosselantz joellantz
.
.
.
#jakt #jägare #nordichunter #blasersweden #blaserr8 #teamblaser #blaserkkc #jakthund #drevjakt #jaktmedhund #wilderness #alltomjaktochvapen #drivenhunt #fallowdeer #huntingday #forest #huntingphoto #nature #huntinginsweden #vildmarken #jaktbilder #svenskjakt #waidmannsheil #jagt #jagd #passionforhunting #trijicon #TrijiconHunt #hunting #huntinglife

TrijiconHunt
...

Fick skjuta en fin gylta idag på vackra marker ✼
.
.
.
.
#whatgetsyououtdoors #jentersomjakter #chasse #jägare #jakt #vildsvin #plottpowerskennel #plottpower #lifeoutdoors #jaktfiskeogfriluftsliv #dinjaktbild #svenskjakt #hunters_united #huntress #wildboar #wildboarhunting #rsa_outdoors #swedishmoments #womenwhohunt #skogen #huntinggirl #hunting_the_wild #hunters #husqvarna #peltor #jaeger #wildsoul #wilderness_culture #liveauthentically #livetpålandet
...

Njuter ☀️
-
-
-
#svenskjakt #tjejersomjagar #rådjursjakt
#huntinggirls #jakttjej #outdoors #nature
#sunnydays #sweden #jaktliv #jägerinnen
#huntress #huntingwithdogs #saknarsolen
...

You should have seen the ones on the walls on the inside of the house...
.
#shedhunting #mooseantlers #älgjakt #älghorn #moosehunting #jakt #svenskjakt #jaktärjakt #hunting #srrasserlife #fällhorn #trofe #chasse #jagd
...

Wild Boar Down #wbd #agphc #vildsvin #gris #jakt #svenskjakt ...

Ute och försöker få igång knät igen efter att varit ihop sydd i 2 veckor. Så underbart att bara vara ute igen och fast att det gör ont o man får gå långsamt, så är kameran med och har tagit några härliga bilder, bland annat denna fina råget 🦌🌲
.
.
.
.
#deer #rådjur #svenskjakt #capreoluscapreolus
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay