söndag 17 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 20 september 2020 - 19:37

En timme tar det att tillverka sin egen flåbock. Foto: Christian Larsson

Redskapsboden: Så bygger du en flåbock

Premium

Fällt vilt – vildsvin, hjort eller rådjur – kan vara kämpigt att hantera helt på egen hand. Flåbocken gör en del av processen lite enklare.

Du måste inte ha tillgång till ett fullt utrustat viltslakteri för att undvika en ergonomisk katastrof, eller att i onödan förorena slaktkroppen. En flåbock är ett enkelt och bra hjälpmedel.

Här visas hur du i tre steg kan skruva ihop en enkel flåbock. Ett suveränt redskap som borde ha en lika självklar plats i slaktboden som vinschen eller mörningstimern.

 

Tar en timme

Det här projektet tar inte mer än en timme att genomföra, men kommer att skänka mycket glädje i slaktboden.

Redskapsboden: Så gör du ditt eget okstycke

Principen är enkel. Lägg viltkroppen stabilt på rygg i flåvaggan. Flå sen av pälsen. Sätt i flågalgen och hissa upp kroppen för att färdigställa flåningen. På  så sätt undviker du både att utsätta dig för riskabla arbetsställningar, samt minimerar risken att viltet kommer i kontakt med ett smutsigt underlag, i form av golv eller marken.

Flåbocken kan användas till allt småvilt. Även om du bara vill ta vara på rävens vinterpäls är flåbocken snart ett redskap du inte gärna vill vara utan.

 

Text & Foto: Christian Larsson

 

Så tillverkar du din egen flåbock

 

Ritningar

Framsida (pdf)

Ben och flåvagga (pdf)

Ritning 3 (pdf)

 

Börja med att kapa och skruva ihop

Kapa till benen, stabiliseringsstagen och själva flåvaggan enligt ritningen ovan. Fäst gångjärnen i flåvaggan enligt angivna mått. Placera sedan ut benen på en plan yta och måtta in flåvaggans placering innan du skruvar fast den i benen.
Skruva sedan fast stabiliseringsstagen. Allt sker liggande på ett bord eller golv för att få allt så rakt och stabilt som möjligt.

 

Bestäm höjd och fäst kedjan

Veckla ut flåbocken och ställ in den i en bekväm höjd som passar önskad arbetsställning. Här tycker alla lika olika, så anpassa efter eget behov. Någonstans mellan knähöjd och midjehöjd tycks fungera bra för de flesta.

Fäst kedjan med hjälp av montageskruven och brickan på insidan av benen som är monterade längst ut på flåvaggan, cirka 20 millimeter ovanför stabiliseringsstagen. Fäst sedan skruvöglorna på de andra två benen i samma höjd, fast på utsidan. Skruva inte in dessa helt eftersom de ska fungera som låsmekanism för kedjan.

Trä en kedjelänk över skruvöglan och dra isär benen så att kedjan spänns.På så sätt skapas stabilitet i konstruktionen. Här kan du senare variera höjden vid behov. Det går även att fälla ihop flåbocken för lättare förvaring

 

Måla och färdigställ

Måla gärna insidan av flåvaggan med en hård vit lackfärg för enklare rengöring. Det går också att använda sig av plastsäck eller liknande.

Om man ska använda flåbocken på ett plant golv kan det vara bra att kapa benen i rätt vinkel för att få den extra stabil. Placera flåbocken på ett plant underlag i den inställda höjden. Lägg dit ett vattenpass och markera, såga efter markeringen så får du enkelt rätt vinkel på benen.

Ska flåbocken enbart användas inomhus behöver man inte använda sig av tryckimpregnerat virke.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Typiskt bra lördagkväll! Fick inviga mitt nya Leupold sikte på första försöket😊 Efter lång väntan där pulsen hann bli rätt hög kom tillslut läget på spetsen och han blev på plats🙂 Nu är det bara att diska knivarna och ladda för älgjakt imorrn! ...

210925, älgen ut ur skogen. Mot slakthuset.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #svenskjakt #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktfoto #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingimages #photographing
...

Selfietime. Lugnt på passet så jag passar på.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktfoto #svenskjakt #canoncamera #fotografering #selfie #selfietime #autumn #moosehunting #huntingseason #hunting #huntingmoose #huntingexperience #huntingimages #photographing #mobilephotos
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay