lördag 24 februari

Premium

Så gör du ett bekvämt okstycke i läder. Foto: Christian Larsson

Så gör du ett bekvämt okstycke i läder. Foto: Christian Larsson

Redskapsboden: Så gör du ditt eget okstycke

PremiumTV

I jaktlaget hjälps man åt med det skjutna viltet, men den ensamma jägaren är allena med bördan. Ett bra okstycke är en ovärderlig hjälp för ensamjägaren. Här hittar du ritning och film på hur du bygger ett okstycke.

Christian Larsson visar hur du bygger ditt eget okstycke.

 

I jaktlaget hjälps man åt med det skjutna viltet, men den ensamma jägaren är allena med bördan. Ett bra okstycke är en ovärderlig hjälp för ensamjägaren.

De flesta jägare har någon gång svettats en varm jaktdag för att dra ut det skjutna viltet. Antingen med människokraft, i goda vänners lag med viltdragare, fyrhjulingar, älgpulkor eller släpkärror. En härlig känsla efter en lyckad jakt. Samma förutsättningar finns av naturliga skäl inte till hands när augustibocken eller dovhjorten har fällts.

Vanligtvis klarar man av ett vilt i rådjursstorlek utan större problem själv. Men det kan ändå bli både jobbigt och smärtsamt att bära eller dra en större bock en kilometer, eller mer, med bara en repstump eller provisorisk nödlösning av gevärsremmen. Man ska ju också orka ta hand om djuret när man äntligen kommit fram.

 

Bygg själv

Svensk Jakt visar här med film, byggbeskrivning och bilder hur du bygger ett okstycke av läder med ett bekvämt brett axelstycke och två remmar med snabblänkar som är enkla att fästa runt rådjurets ben.

Med hjälp av tyngdkraften hänger rådjuret kvar med samma princip som fåglarna i en fågelslinga. Promenaden mot slaktboden blir både bekvämare, enklare och mindre smärtsam för axeln.

Hela projektet klarar du lätt av under en timme. Det här handlar inte i första hand om läderhantverk i mästerklass utan ett enkelt och praktiskt hjälpmedel som alla klarar av att tillverka.

 

Ritningar

• Här laddar du hem ritning på okstyckets framsida (pdf)

• Här laddar du hem ritning på okstyckets baksida (pdf)

 

Byggbeskrivning i tre steg

1.  Skära ut

Börja med att skära ut axelpartiet och dom båda remmarna enligt ritningen ovan. Tänk på att skära i ett enda rakt snitt för att få så hållbara detaljer som möjligt.

Det här okstycket är utformat för en människa med en längd på 175–180 centimeter. Om man är kortare så kan det vara nödvändigt att korta av remmarna fem centimeter för att rådjuret inte ska släpa i backen. Alternativt så kan du dra remmarna två varv runt benen på rådjuret.

 

2.  Fästa snabblänkarna i remmarna

Börja med att böja över remmen över snabblänken vid 40 millimeter. Då hamnar den som på bilden vid cirka 30 millimeter. Markera och slå två 3,5 millimeter hål för dom två skruvnitarna enligt ritningen. Skruva fast nitarna. Ett litet tips är att klicka i lite trälim i niten innan du skruvar ihop, annars kan de lossna med tiden.

 

3.  Fästa remmarna i axelstycket

När snabblänkarna är på plats så återstår bara att fästa ihop dom olika delarna i varandra. Placera ut båda remmarna i mitten på båda ändarna av axelstycket, 25 millimeter upp på remmen. Markera ut för håltagning enligt ritningen. Slå hål och fäst skruvnitarna. Sedan är okstycket färdigt för användning!

 

Dekorera okstycket

Om intresset finns för att dekorera och göra okstycket mer personligt, genom att till exempel bränna in en rådjurstrofé eller ett namn med brännpenna, så finns det mer inspiration och detaljerade instruktioner i filmen, eller klicka på länken nedan.

 

SCHABLON RÅDJUR MALL

 

Christian Larsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev